fbpx

В Івано-Франківську встановили третю станцію моніторингу якості повітря

Суспільство 10:06, 26.03, 2019

Пристрої з моніторингу якості повітря в Івано-Франківську виготовляють діти, які є учасниками проекту Eco City.

Координатор проекту Eco City Олексій Трелевський розповів, що три франківські станції, програмне забезпечення яких розробили юні робототехніки, моніторять дрібнодисперсний пил – концентрацію в мікрограмах на метр кубічний. Також температуру повітря, його вологість та децибели шуму.

"Нещодавно доробили програму "дозиметр", і буде моніторитися радіоактивне забруднення", – додав Трелевський. 

Планують розвивати станції – обладнати їх додатковими сенсорами для інших забруднювачів повітря, повідомляє ТРК Карпати.

"В даний момент хлопці, які ознайомилися з досвідом аналогічного проекту в Німеччині, створили аналог пристрою, що його використовують там. Цей пристрій дуже доступний, його вартість в межах 1000 грн. І він може бути використаний в наших містах та в приватних господарствах. Він також вимірює дрібнодисперсний пил та вологість", – каже координатор проекту. 

За його словами, за такими приладами майбутнє громадського моніторингу якості повітря. "В останній час дуже багато людей долучається до руху громадського моніторингу якості повітря", – додає Олексій. 

Окрім датчиків, у Франківську встановлені ще три "екотруби" – так називають обладнання від Eco City. Одна – в мсіті Калуш.

"Вже більш як два тижнів моніторять з нашим обладнанням повітря в Києві. Поїхали "екотруби" на замовлення громадських екологічних організацій в Одесу, Запоріжжя та Кривий Ріг", – проілюстрував Олексій Трелевський. 

Дані моніторингу повітря у Франківську в онлайн режимі передаються на сайт проекту Eco City – є карта, на якій моніторингові станції позначені кружечками. Змінюється забруднення – змінюється колір кружечка.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: