fbpx

В Івано-Франківську завершилися громадські слухання: тарифи у транспорті зростуть до 4 гривень

Суспільство 18:51, 16.03, 2015

Учасники громадських слухань погодилися, що плату за проїзд в громадському транспорті треба підвищити. Але тільки в обмін на підвищення якості послуг.

В Івано-Франківську пройшло громадське обговорення вартості проїзду в громадському транспорті. Перевізники вимагали підняти тариф до 4 грн, громадськість нагадувала про невиконані обіцянки підприємців.

У підсумку дискусії до протоколу громадських слухань, повідомив модератор, заступник начальника Департаменту комунального господарства, транспорту і зв'язку Ігор Сенчук, внесли таке:

– громадськість міста не заперечує, що вартість проїзду в громадському транспорті слід підвищити до 4 грн;

– мешканці Івано-Франківська виступили з пропрозицією звернутися до міської ради, щоби з міського бюджету були виділені кошти для придбання і обладнання всіх маршрутних автобусів міста GPS-трекерами

З такою пропозимцією виступив громадський активіст Володимир Кушніренко. 

"Знаємо, що є більше мільйона ще не розподілених коштів міського бюджету. Просимо виділити гроші для того, щоби придбати обладнання", – сказав активіст.

Пропозицію підтримав активіст Віталій Світлик. Він стисло виклав суть претензій до перевізників, які полягали у порушенні графіка перевезень, скороченні кількості рейсів та ін. За його словами, обладнання приладами дасть змогу контролювати роботу перевізників і "прив'язати" їхні видатки до тарифів. Тобто з'ясувати, які тарифи на яких маршрутах є обґрунтованими.

Бо на громадських слуханнях Ігор Сенчук озвучив одну цифру – 6,25 грн  середня собівартість перевезення одного пасажира у Франківську, тоді як перевізники озвучували інші. Так, в офіційних документах із розрахунками, які подав у міськвиконком перевізник на маршруті №84, фігурувала цифра у 8 грн. 

Врешті, Ігор Сенчук пояснив, що цифра 4 грн за проїзд, на якій спільно зупинилися перевізники та Департамент комунального господарства, з'явилася після проведення коригування "по вартості палива в структурі тарифу".

Також, як з'ясувалося, на чиновників вплинув досвід інших міст  минулого тижня підвищення вартості проїзду в громадському транспорті відбулося в більш як десяти міст країни. Серед них Чернівці  4 грн, Ужгород  5 грн, Кіровоград  4 грн, Суми  4 грн.

"Завтра направимо листа на пропозицію Кушніренка до бюджетної комісії міської ради від Департаменту",  сказав Ігор Сенчук.

Громадські активісти закликали перевізників разом звернутися до бюджетної комісії з приводу виділення коштів на GPS-прилади. Ті погодилися.

Під час громадських слухань один з мешканців Франківська назвав перевізників злодіями. На що ті запропонували йому та іншим активістам взяти на місяць автобус і спробувати заробити.  

І хоч підвищення тарифів розглядатиме міськвиконком, а потім його винесуть на затвердженя міської ради, рішення громадських слухань буде для цих інституцій уже визначальним.

Що стосується GPS-трекерів у громадському транспорті, то умова в обов'язковому порядку обладнати ними маршрутки буде внесена в умови наступного Конкурсу на здійснення пасажирських перевезень у Франківську. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: