fbpx

В Івано-Франківську звинуваченого у вбивстві вперше судить суд присяжних

Суспільство 12:06, 05.05, 2015

Обвинувачений у вбивстві іванофранківець Роман Струц 5 років перебуває у СІЗО, чекаючи справедливого рішення. Чоловік категорично відкидає звинувачення. За його клопотанням справу розглядає суд присяжних. Це перший і єдиний випадок в області.

Сьогодні в Івано-Франківському міському суді колегія суду присяжних розглядала клопотання сторони захисту про зміну запобіжного заходу для підсудного.

Представник прокуратури вважає, що звільняти обвинуваченого з-під варти недоцільно. Захисник Романа Струца наголосив, що підсудний категорично відкидає звинувачення у вбивстві, тому просить змінити запобіжний захід на будь-який інший, окрім утримання під вартою в СІЗО, де він перебуває вже 5 років. 

До судової зали не впустили представників ЗМІ і навіть родичів обвинуваченого – тільки захисника і потерпілу (матір убитого). 

Як повідомив КУРСу адвокат обвинуваченого Володимир Соботник, розгляд справи судом присяжних триває вже майже два роки. Романа Струца звинуватили у вбивстві валютника, яке сталося у січні 2010 року у мікрорайоні Каскад. У вбитого тоді викрали 400 тис. грн. За словами адвоката, спершу правоохоронці звинуватили іншого чоловіка, однак з невідомих причин звинувачення були зняті. Вже 31 березня 2010 року в помешканні Романа Струца відбувся обшук: усі речі чоловіка склали в пакети й вилучили. Мати підсудного, на жаль, за вказівкою міліції підписала зайві бірки. На думку адвоката, оскільки слідчі мали зайві підписані бірки, вони могли маніпулювати доказами.

"Ми вважаємо, що міліціонери, маючи кров потерпілого, накапали її на речі Романа. Зараз судом призначена криміналістична експертиза, яка визначить, яким способом кров потрапила на речі обвинуваченого. Результати експертизи будуть відомі в середині травня. Тоді можна буде вийти на фініш у цій справі", – каже Соботник.

Сьогодні суд залишив у силі запобіжний захід до обвинуваченого у вигляді тримання під вартою. Наступне судове засідання відбудеться 18 червня. 

Нагадаємо, згідно з оновленим Кримінальним процесуальним кодексом України від 13 квітня 2012 року кримінальне провадження в суді першої інстанції щодо злочинів, за вчинення яких передбачено довічне позбавлення волі, здійснюється колегіально судом у складі трьох професійних суддів, а за клопотанням обвинуваченого – судом присяжних у складі двох професійних суддів та трьох присяжних, об'єднаних у єдину колегію. Змінами до Закону України "Про судоустрій і статус суддів" від 13 квітня 2012 року визначено порядок затвердження списку присяжних. Зокрема, він формується і затверджується відповідною місцевою радою із громадян, які відповідають вимогам закону і дали згоду бути присяжними, та у кількості, визначеною Державною судовою адміністрацією України.

Перший судовий процес за участю присяжних в Україні почався 30 квітня 2013 року. Розглядалася справа 27-річного громадянина Марокко, якого звинувачували в навмисному вбивстві відомого львівського лікаря-травматолога Леона Фрайфельда. Обвинувачений у справі особисто виявив бажання, щоб його справа слухалася за участю присяжних. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: