fbpx

В Івано-Франківську до кінця року планують запустити сортувальну лінію сміття

Суспільство 11:49, 26.05, 2016

В Івано-Франківську відбулася конференція "Відходи в енергію", присвячена питанням ефективного поводження з твердими побутовими відходами.

Розвиток напрямку раціонального поводження з твердими побутовими відходами є одним із найбільш актуальних та пріоритетних для України. Щорічно в державі утворюється близько 13 мільйонів тонн твердих побутових відходів, більшу частину з яких транспортують на звалища біля великих та середніх міст. Наразі таких полігонів в Україні нараховується понад 6 тисяч. Вони отруюють повітря, воду, негативно впливають на довкілля та стан здоров’я місцевих жителів. Водночас розвинені країни вже десятиліттями використовують ТВП як джерело для видобутку біогазу.

Міський голова Івано-Франківська Руслан Марцінків зазначив, що проблема міста полягає у тому, що на полігоні залишилось лише 25% ресурсу для заповнення сміттям, а 75% вже заповнені 15-метровим шаром відходів. Вирішення проблеми мер вбачає у непростих політичних рішеннях.

"Ми прийняли для себе два рішення. Перше – це цього року поставити сортувальну лінію, і надіюся, що будемо продавати сміття як паливо нашому цементно-шиферному комбінату. Нам повезло, що недалеко від полігону є цементно-шиферний комбінат, який і так спалює відходи, шини, інші відходи. Тому це найбільш реалістичний напрямок використання нашого сміття, яке вивозять фактично з третини нашої області,  розповів Руслан Марцінків. – Другий перспективний напрямок – біогазова установка. Зараз з обласного екологічного фонду ми отримали кошти на впровадження фільтратопроводу. Тобто ми протягнемо фільтратопровід до міста".

Щодо проведення фільтратопроводу, то у міської влади тут також є кілька варіантів. Можна вести газ до підстанції на Пасічній і там переробляти його в тепло. Другий варіант – будувати біогазову установку та 6 км електромереж та продавати газ за "зеленим тарифом".

Вже до кінця 2016 року в Івано-Франківську планують створити сортувальну лінію, якщо облрада сприятиме і виділить 16 млн гривень на її будівництво. Вона передбачатиме створення 35 робочих місць.

Старший спеціаліст з питань енергетики та місцевих фінансів USAID в Україні Андрій Нестеренко розповів, що за оцінками Міністерства екології та природних ресурсів України смітям зайнято понад 160 тисяч га землі, що є близько 35 млрд тонн, з яких 2,6 млрд тонн є токсичними. Він додав, що в Івано-Франківська є перспективи.

"Івано-Франківськ є одним з міст-лідерів серед партнерів проекту з приваблення інвестицій саме у проекти з енергоефективності та відновлюваних джерел енергії",  зазначив Андрій Нестеренко.

За оцінкою експерта, проект із сортування та утилізації побутових відходів окупиться місту за два роки. Його реалізація дозволить щороку виробляти додатково 5 тисяч МВт-год енергії. При цьому забезпечити заміщення природного газу у розмірі 0,6 млн м куб. Окрім цього, проект матиме ще ряд переваг – створення робочих місць, покращення екології.

Довідка:

Конференція організована за підтримки Проекту USAID "Муніципальна енергетична реформа в Україні", який реалізується в 17 містах України. Він створений, щоб допомогти муніципалітетам подолати енергетичну кризу за допомогою різних інструментів і заходів. Всі вони спрямовані на зниження енергоспоживання за рахунок впровадження енергозберігаючих технологій та використання альтернативних джерел енергії в секторі муніципальної енергетики.  

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: