fbpx

В Калуші з'явиться мурал на релігійну тематику. ФОТО

Культура 08:28, 27.04, 2017

У Калуші відбулося засідання організаційного комітету з підготовки та проведення конкурсу мурал-арту. Упродовж майже трьох тижнів у Калуші тривав конкурс проектів на створення муралу, на який надійшло сім робіт. З них – п’ять нових пропозицій і дві – з попереднього конкурсу муралів, який оголошували у Калуші до Дня Незалежності торік.

Мурал має бути створений на стіні будинку, що на майдані Шептицького, 4. Торік її спеціально підготували й утеплили. Проте, зазначив начальник УЖКГ Юрій Рекунов, ці роботи були виконані відновідно до вимог з утеплення фасадів, а не малювання муралів, інформують "Вікна".

Тому чи потрібно буде на стіні провести ще додаткові підготовчі роботи, має визначити виконавець робіт. У перспективі на майдані Шептицького має постати триптих, тож зображення мали б гармоніювати між собою. З якого малюнка започаткувати історію муралів у Калуші – нині вирішувала конкурсна комісія. Вибір звузили до двох пропозицій: зображення Архистратига Михаїла калуської художниці Вікторії Гетьманської та мурал із зображенням візуального стилю Калуша, автором якого є Олег Білий.

Після засідання організаційного комітету на сайті Калуської міської ради оголосили опитування щодо проектів конкурсу мурал-арту. Калушанам пропонували вибрати з п'яти ескізів. Сьогодні відбулося друге засідання організаційного комітету, на якому оголосили переможця конкурсу.

Так, за словами заступника міського голови Любові Максимович, при голосуванні калушани віддали перевагу ескізу Вікторії Гетьманської. При обговоренні члени організаційного комітету також схилилися до цього варіанту муралу.

Оргкомітет вивчав пропозиції виконавців. До сьогодні отримали дві пропозиції. Обидві – від львівських митців. Так, представник мистецького об'єднання "Фарбований лис" Тарас Довгалюк, який співпрацює із фірмою, що має досвід виконання такого типу робіт у Києві та Львові, запропонував намалювати мурал із логотипом Калуша за чотири дні. При цьому він просить за роботу 33 тис. гривень. У суму входить фарба і робота, але не входить оренда риштування. За виконання муралу із зображенням Архистратига Михаїла художник просить 166,5 тис. гривень. Роботи виконуватиме упродовж двох тижнів.

Львівський художник Тарас Маляр обіцяє обидві роботи виконати до 27 травня. За малювання логотипу Калуша він просить 50 тис. гривень, а мурал із зображенням Архистратига Михаїла пропонує виконати за 72 тис. гривень. Проживання і харчування, оренда риштування у цю суму не входять. Обговорення муралу завтра винесуть на обговорення депутатів Калуської міської ради.

Попередньо на його створення було передбачено 50 тис. гривень, однак очевидно, що у цю суму вкластися не вдасться. Про остаточний кошторис для створення муралу стане зрозуміло після завтрашнього депутатського обговорення.

Начальник управління культури Калуської міської ради Іванна Гринів зазначила:

"Побачимо, як будуть сприймати мурал калушани: якщо позитивно – можемо продовжити. Якщо байдуже, то обмежимося створенням одного муралу до ювілейної дати Калуша".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: