fbpx

В Коломийському районі медики створили страйковий комітет і готові вийти на вулицю. ВІДЕО

Політика 16:49, 05.05, 2016

Причина – затримки з виплатою заробітної плати. Заборгованість із зарплати перед медиками є також у Косівському, Снятинському та Богородчанському районах.

Постійна комісія обласної ради з охорони здоров'я розглянула питання про стан виплати зарплати медикам в районах області. Питання внесли до порядку денного засідання комісії на вимогу головлікаря Коломийськоі дитячої районної лікарні Олега Токарчука.

Голова незалежної профспілки Коломийщини Наталія Войцехівська повідомила від імені всіх медиків Коломиийщини, що на вирішення проблеми із зарплатою дають час обласній владі до 26 травня. Голова ОДА і голова департаменту охорони здоров'я ОДА повідомлені про ситуацію. На сьогодні, за словами Войцехівської, медики району отримали лише 300 грн за квітень. Державна субвенція на зарплати для медиків району вичерпана, коли і чи буде наступна зарплата, невідомо.

Аби донести свої вимоги, делегація медиків району відвідає сесію обласної ради 26 травня. Окрім того, будуть підготовлені судові позови від кожного медика, члена профспілки, і тих, хто захоче приєднатися. Також медики попередили, що готові до страйку.

 

За словами Олега Токарчука, в Коломиї створена спільна комісія з медиків, головлікарів, профспілок, представників РДА та районної ради. Але місто і район не здатні з власного бюджету утримувати медицину району, а потреба сягає 23 млн грн у рік. 

На його думку, проблема в реформуванні галузі. Коломийський район два роки готували бути госпітальним округом, тут зараз лікуються хворі з Городенківського, Рогатинського, Сеятинського районів. А цьогоріч стоїть питання скорочувати мережу медустанов, людей, місць у лікарнях.

Як пояснила представник Департаменту фінансів ОДА, неможливо закрити зарплату медикам Коломийщини чи іншого району за рахунок перевиконання обласного бюджету чи якихось інших коштів обласного бюджету.

"По області на сьогодні 350 млн грн зарплати не забезпечені коштами в медичній і освітній галузях. Щомісяця департамент надсилає листи в Мінфін, не дозволяють внести зміни. Була ідея коштом облбюджту закрити грудень, тобто зробити таку умовну перекидку. Про перевиконання бюджету ми зможемо говорити лише в 20 числах липня. Тож раніше вересня чекати суми субвенціі для області малоймовірно", – сказала фінансист.

Голова депутатської комісії Манолій Піцуряк запропонував визнати роботу ОДА в галузі медицини області незадовільною.

"Я як головний лікар зараз маю платити по 300 грн за квітень? Де взяти гроші? Давайте визнаємо роботу ОДА незадовільною, хай іде і шукає, де взяти гроші", – заявив Піцуряк.

Врешті, комісія вирішила доручити департаментам фінансів та охорони здоров'я ОДА підготувати на наступне засідання комісії, 18 травня, довідку про стан фінансування медичних закладів області. Тоді депутати визначаться, як бути з цією проблемою.

"Готові внести питання з голосу на сесію. Як треба буде їхати до Києва, то поїдемо",  підсумував Піцуряк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: