fbpx

В комунальному транспорті Франківська стане дешевше розрахуватись карткою, ніж готівкою

Суспільство 16:44, 08.04, 2019

З 1 лютого у комунальному транспорті Франківська функціонують валідатори, за допомогою яких можна розраховуватись безконтактною банківською карткою.

Також у водіїв транспортних засобів є переносні термінали, які приймають будь-яку картку. Втім, такі пристрої є не в усіх тролейбусах чи автобусах, пише Типовий Франківськ.

Директор комунального підприємства "Електроавтотранс" Віталій Голутяк зазначає, у 12 міських комунальних тролейбусах встановлені валідатори, втім, додає, два з них зараз на середньому ремонті – по Франківську курсує 10 тролейбусів із безконтактними терміналами.

"Зараз стаціонарні валідатори встановлені лише у тролейбусах марки "MAN". У кожному із 12 тролейбусів є по три безконтактні термінали, тож загалом таких пристроїв є 36. Наші тролейбуси не закріплені до певних маршрутів, втім найчастіше обладнані валідаторами транспортні засоби курсують маршрутами 6 та 7", – зазначає Віталій Голутяк.

Очільник КП "Електроавтотранс" додає, ще є переносні термінали, як у магазинах. Місто закупило 26 пристроїв, і вони функціонують у тролейбусах, де немає кабіни водія. Частина з них куплена для контролю.

"Переносні термінали є у всіх тролейбусах, де і стаціонарні. Тобто в тролейбусах марки "MAN" є по три стаціонарні і по одному переносному валідатору. Проте, наприклад, у тролейбусах "Volvo", де є переносні термінали, стаціонарних ще немає. Ми не встановлюємо пристрої у старі тролейбуси "Skoda" і автобуси "Богдан", оскільки там є перегородка між водієм і пасажирами: людям довелось би давати свою банківську картку водієві. А це неправильно, – каже Віталій Голутяк. – Будемо ставити лише тоді, коли перейдемо на систему оплати, згідно з якої людина даватиме готівку, а водій проводитиме по терміналу своєю карткою та видаватиме квиток".

Директор підприємства зазначає, спершу хотіли до 1 червня забезпечити увесь комунальний транспорт терміналами, втім, все залежить від їхнього постачання.

Найімовірніше, усі тролейбуси та автобуси обладнають у вересні або й у кінці року. У травні планують встановити 100 стаціонарних валідаторів у 40-50 транспортних засобах. У старі тролейбуси "Skoda" валідатори не встановлюватимуть взагалі – до кінця року їх повністю замінять. Віталій Голутяк додає, з червня в тролейбусах можна буде розраховуватись не лише банківською, а й транспортною карткою.

"Готівка у транспорті все одно залишиться, але вона повинна бути дорожчою. Ми очікуємо, що через це має суттєво зменшитись кількість людей, які нею користуються. Адже оплачувати карткою буде дешевше, вигідніше і зручніше. Втім це буде тоді, коли виконавчий комітет прийме відповідне рішення: можливо, в червні, можливо, зараз", – резюмує Віталій Голутяк.

Так, відзначає, щоденно працівники підприємства відстежують кількість транзакцій. За минулий місяць їх було здійснено приблизно 3,5 тисячі. Втім зараз їхня кількість постійно збільшується, адже все більше людей дізнається про можливість користуватись карткою.

Віталій Голутяк зазначає, проблеми виникають лише з контролем оплати. Адже система працює в офлайн-режимі і повідомлення про здійснення транзакції приходять пасажирам із запізненням. Інформація передається через певний період на сервер, і аж після цього людині надходить сповіщення. Хоча самим контролерам його не потрібно – уже скоро у них будуть пристрої, за допомогою яких можна буде перевірити, чи оплатив пасажир проїзд. Проте люди хочуть переконатись, що гроші знято.

"Якщо засвітився зелений сигнал – значить, оплату здійснено. Хоч кошти можуть бути списані і через кілька хвилин. Наші кондуктори знають, що поки що в такому випадку єдиний метод перевірки, аби людина показала картку, з якої було здійснено оплату. Якщо ця картка справді безконтактна, то ми вважаємо, що людина справді оплатила проїзд. Якщо не безконтактна – то операція не могла бути здійснена", – пояснює очільник підприємства.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: