fbpx

В Крилосі вшанували пам'ять могутнього галицького володаря Ярослава Осмомисла

Культура 19:57, 04.10, 2017

В річницю смерті галицького князя Ярослава Осмомисла в Успенському соборі, де він був похований, відбулися заходи із вшанування пам'яті легендарної особистості.

1 жовтня виповнилося 830 років з дня смерті наймогутнішого володаря Галицького князівства – князя Ярослава Осмомисла.

В цей день у селі Крилос Галицького району парох церкви Успіння Пресвятої Богородиці отець Ярослав Жолоб на фундаментах Успенського  собору відслужив панахиду за видатним галицьким володарем. Галичани вклонилися і віддали шану одному з найвидатніших українців, інформує сайт Галича.

За час правління князя (1153–1187) Галицьке князівство досягло найбільшого розквіту, а столиця держави – місто Галич – було одним з наймогутніших європейських міст. Галицького князя поважали тогочасні європейські володарі. У 1157 р. князь завершив будівництво величного білокам’яного Успенського собору, який своїми розмірами поступався лише двом київським святиням – Десятинній церкві та Софії Київській. Тоді ж в місті було створено єпископію.

Ось як літопис характеризує князя і його правління: "Був же він князь мудрий, і красномовний, і богобійний, і поважний в усіх землях і славен військами, – бо де була йому обида, то сам він не ходив полками своїми, а посилав їх з воєводами. Він бо навів лад у землі своїй і милостиню щедру роздавав, прочан люблячи і нищих годуючи…"

Тлінні останки князя віднайшов археолог Ярослав Пастернак у 1937 р. під час розкопок Успенського собору в селі Крилос (княжий Галич).

Перед початком Другої світової війни Ярослав Пастернак перезахоронив останки засновника галицької катедри у крипті Собору Св. Юра у Львові, де вони зберігаються до сьогодні.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: