fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • В критичній ситуації зі сміттям на Надвірнянщині відтягувати з будівництвом полігона неприпустимо, – Пришляк

В критичній ситуації зі сміттям на Надвірнянщині відтягувати з будівництвом полігона неприпустимо, – Пришляк

Політика 15:05, 25.05, 2018

Проблема зі сміттям на Надвірнянщині сягла критичної межі, а влада за 2 роки не спромоглась вжити ефективних заходів для її вирішення. Тож зараз районна та обласна адміністрації повинні зробити все для якнайшвидшого будівництва полігона для ТПВ, залучати грантові кошти та реалізовувати спеціальні програми в ОТГ.

На цьому наголосила депутат Надвірнянської райради від фракції "ВОЛЯ" партії "РНС" Тетяна Пришляк на зустрічі керівництва РДА з депутатами та головами ОТГ.

"Минулого року РДА запропонувала депутатам програму щодо поводження з ТПВ без комплексного підходу і стратегії. Тому її не прийняли, а нової ми так і не отримали. Полігон влада не збудувала, а сміття накопичується в лісах, на берегах річок, на стихійних сміттєзвалищах. Ситуація з кожним днем погіршується, а стратегічного бачення вирішення проблеми немає",  обурилась Пришляк.

Вона нагадала, що ще 2 роки тому на Надвірнянщині була можливість збудувати полігон в урочищі "Чобіток". Але через скасування результатів двох тендерів та конфлікт з громадою Назавизів дане будівництво так і не розпочалось. 

Міський голова Надвірної Зеновій Андрійович на зустрічі запропонував виділення нової ділянки для будівництва полігона в напрямку сіл Красне та Верхній Майдан, яка відноситься до земельного запасу лісового фонду.

Тетяна Пришляк впевнена, що будівництво полігона має розпочатись якнайшвидше, адже ситуація в районі вже критична. А ймовірне будівництво полігона на новій ділянці потребує ще близько 5 років очікування.

Нагадаємо, що на численні звернення народного депутата Юрія Дерев'янка Міністерство екології було готове профінансувати будівництво полігона "Чобіток" з Державного фонду охорони навколишнього природного середовища. Однак цього не відбулося через зволікання міської влади з проведенням тендеру та визначенням виконавця робіт.

"Вибір нової земельної ділянки, виготовлення проектно-кошторисної документації, погодження в усіх інстанціях, витрачання чималих коштів на все це, а найголовніше – час  це все віддаляє від нас вирішення цієї вкрай важливої проблеми. При такому підході перспектива мати в районі свій полігон відтягується на 4-5 років. Якщо в урочищі "Чобіток", де вже готова вся документація, є конфлікти з громадою, то з людьми потрібно спілкуватися, розуміти, в чому невдоволення, і спільно це вирішувати. Вже два роки, на превеликий жаль, цього ніхто не робить",  каже депутат.  

Крім того, Тетяна Пришляк впевнена, що в такій близькій до екологічної катастрофи ситуації депутати всіх рівнів мають об’єднати зусилля та сприяти поступовому вирішенню проблеми вже зараз.

"Є програми для ОТГ щодо поводження з ТПВ, є чимало грантів, і треба рухатися у напрямку залучення коштів зі всіх можливих джерел, залучати депутатів усіх рівнів",  зазначила Тетяна Пришляк.

На необхідності комплексного підходу у вирішенні питання поводження з твердими побутовими відходами в області наголошує і депутат обласної ради від фракції "ВОЛЯ" партії "РНС" Ольга Федишина.

"Повинна бути єдина стратегія поводження з твердими побутовими відходами. Ще в травні минулого року на виїзній сесії Івано-Франківської обласної ради в Калуші, яка була присвячена екологічним питанням, було доручено Івано-Франківській ОДА розробити Стратегію поводження з відходами в області до 01.01.2018 року. Проте, на жаль, до сьогодні проект цієї Стратегії не було представлено депутатському корпусу",  зазначила Федишина.

Комплексний підхід має стосуватися вирішення ряду питань, каже депутат. А  це, зокрема, визначення місць розташування полігонів для сміття, встановлення на них сміттєсортувальних ліній, вирішення питання про переробку сміття і будівництво для цього відповідних заводів. Не менш важливим є вирішення питання про облаштування місць для збору сміття в населених пунктах.

Саме тому за ініціативою Ольги Федишиної у 2017 році з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища виділені кошти для придбання сміттєвих баків для сіл Заріччя, Чорні Ослави, Білі Ослави, Чорний Потік, Пнів та селища Битків.

Одне із важливих питань, каже Ольга Федишина, над яким також мають зосередитися депутати, – це забезпечення систематичного вивозу сміття. Для цього необхідно мати відповідний спецтранспорт. Відтак цього року Ольга Федишина подала пропозицію про виділення з обласного фонду охорони навколишнього природного середовища коштів на придбання спецмашини для збору та вивезення побутових відходів на території Делятинської ОТГ та закликала обласних депутатів від Надвірнянського району також підтримати цю ініціативу.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: