fbpx

В НБУ пояснили, чому скаче курс гривні

Суспільство 16:37, 12.01, 2018

Після переходу України на плаваючий курс гривні 2015 року на валютному ринку спостерігається сезонність.

Про це повідомив заступник голови Національного банку Олег Чурій, коментуючи ситуацію на валютному ринку, йдеться у публікації НБУ у соцмережі Facebook.

"Вже третій рік поспіль в перші місяці року зростає попит на валюту, зокрема з боку імпортерів, які формують запаси товарів на новий рік, і водночас знижується її надходження, зокрема з боку аграріїв, які зазвичай протягом року забезпечують близько половини пропозиції валюти на міжбанківському ринку. Як наслідок, на початку кожного року тимчасово посилюється девальваційний тиск на курс гривні", – пояснив Чурій.

За його словами, ці сезонні фактори стали ключовою причиною посилення коливань курсу гривні на міжбанку з початку січня 2018 року.

"Сезонний спад ділової активності, переважно в аграрному секторі, спричиняє скорочення надходжень валютної виручки від експорту продовольчих товарів, в той час як на ринку є підвищений попит на валюту з боку імпортерів", – додав Чурій.

Він також запевнив, що НБУ продовжує зберігати присутність на міжбанку для пом’якшення впливу цих чинників.

"З початку поточного року Національний банк здійснив продаж іноземної валюти на суму $ 53,5 млн, щоб запобігти надмірним коливанням обмінного курсу гривні. Національний банк має достатньо ресурсів і для подальшого згладжування надмірних коливань на валютному ринку у разі потреби – міжнародні резерви становили $ 18,8 млрд на початок січня",  заявив заступник голови НБУ.

Водночас в НБУ наголосили, що дія сезонних факторів на початку року "може бути нівельована протягом решти року завдяки сприятливому впливу фундаментальних факторів, у тому числі зовнішньої цінової кон’юнктури для товарів вітчизняного експорту, як це було у 2017 році".

"Так, минулий рік Україна завершила з обмінним курсом на рівні, який приблизно дорівнював курсу на початок року,  курс гривні девальвував за минулий рік лише на 3% попри окремі періоди посилених коливань",  підсумував Чурій. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: