fbpx

"В ніч з 29 на 30 листопада я став громадянином" – кінематографіст #BABYLON’13

Стиль життя 22:16, 04.12, 2014

4 грудня у кінотеатрі "Космос" в Івано-Франківську до річниці української революції кінематографісти творчого об’єднання #BABYLON’13 презентували повнометражний документальний фільм про події останнього року “Сильніше, ніж зброя".

Один з операторів Андрій Котляр розповів, що це своєрідний підсумок роботи творчого об’єднання за рік, а загалом налічується близько 170 короткометражних фільмів і 7 фільмів з циклу "Зима, що нас змінила" для каналу "1+1".

"Я був на Майдані і як кінематографіст, і як громадянин. Це мій вияв. Лозунг проекту #BABYLON’13 – "Кіно громадянського суспільства", або раніше "Кіно громадянського протесту" дуже точно і влучно говорить про мою роль в цій революції", – зазначив Андрій.

Він бував і в зоні АТО, але в Крим потрапити не вдалося.

"В Крим їздила наша знімальна група. Вони потрапили в полон і були там тиждень. Назва фільму "Сильніше, ніж зброя" народилася з розповіді оператора проекту #BABYLON’13 Ярослава Пілонського. Коли проводили його допит, до скроні приставили пістолет і сказали, що "твоя камера сильнее, чем мой пистолет". З цього народилася назва фільму", – розповів оператор.

Фільм показує еволюцію українських реалій від стихійної спроби захоплення Адміністрації Президента 1 грудня до кривавих боїв у руїнах донецького аеропорту.

Один із режисерів Костянтин Кляцкін зізнався, що режисурою займався мало, адже більше часу проводив на Сході. А почалося все з Майдану.

"Я можу сказати, що в ніч з 29 на 30 листопада я став громадянином. До цього я не був громадянином, не цікавився цим", – заявив Костянтин.

Щодо ідеї, режисер не хоче її нав’язувати глядачу:

"Цей фільм не має нічому навчити. Він має змусити людей згадати і пам’ятати. Це головне його завдання, як на мене. Це хроніка, і ми не даємо своєї оцінки".

Перша прем’єра стрічки відбулась 27 листопада у Києві, і тепер творче об’єднання проводить низку показів по всій Україні. З 22 січня фільм планується випустити в широкий прокат в кінотеатрах. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: