fbpx

В об'єднаних територіальних громадах буде не більше трьох середніх шкіл, а лікарні – укрупнять

Суспільство 13:42, 15.06, 2015

Про це в Івано-Франківську на розширеній нараді з питань підготовки перспективного плану формування територій громад області розповів представник Мінрегіонбуду Юрій Ганущак.

На нараді представники Калуського району поцікавилися в керівництва області і експерта Мінрегіонбуду, як працюватиме після об'єднання громад сфера охорони здоров'я. 

Юрій Ганущак повідомив, що реформа передбачає "укрупнення лікарень з огляду на кількість операцій". Будуть формуватися "госпітальні округи". Принцип формування передбачає, що всі бюджетні установи збережуться, але отримають спеціалізацію. Так, лікарні змінять профіль і стануть або відділеннями госпітальноі клініки, або хоспіами чи реабілітаційними центрами. Подібно буде зі школами: в об'єднаної територіальної громади буде одна основна школа і дві опорні, відстань до яких від населених пунктів ОТГ не повинна перевищувати 15 км. У селах, де є початкові школи, заклади обіцяють зберегти, а старшокласників до основних шкіл будуть довозити. 

Як повідомив Ганущак, вже 8 областей в країні затвердили перспективні плани об'єднання територіальних громад. Вони вже наступного року отримають на підтримку і розвиток 8,5 млрд грн. Інших змушувати не будуть, але грошей не дадуть. 

Громадський діяч, член Ради партії "ВОЛЯ" Ольга Галабала доповнила слова київського експерта. Вона наголосила, що прикарпатські громади, які хочуть і готові об'єднатися, повинні пройти необхідні процедури до 15 липня, щоб передати інформацію до Мінфіну і претендувати на отримання фінансування в наступному році. 

"Реальність така, що цього року насильного об'єднання не буде. Але таке буде наступного року – і про це треба говорити. А ті громади, що об'єднаються, зможуть отримати по кілька мільйонів гривень",  зазначила Галабала.

Нагадаємо, як свідчить соціологічне опитування, 60% прикарпатців проти запропонованого владою плану об'єднання територіальних громад

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: