fbpx

В обласному апеляційному суді запевняють, що не влаштовували в Страсну п'ятницю "колективний прогул"

Суспільство 17:16, 10.04, 2018

В Апеляційному суді Івано-Франківської області переконують, що не відпочивали у Страсну п’ятницю 6 квітня, а відсутність призначених судових засідань пояснюють тим, що судді читали новинки законодавства і писали ухвали.

Нагадаємо, КУРС писав, що у п'ятницю, 6 квітня, напередодні Великодньої суботи в судах Прикарпаття практично не було призначених судових засідань. Якщо зазвичай у робочий день в Івано-Франківському міському суді, Апеляційному обласному, окружному адміністративному та господарському судах слухаються десятки справ, то у Страсну п'ятницю, яка офіційно є робочим днем, в більшості судів не було призначено жодного засідання. Оскільки суди не приватні підприємства, які можуть самостійно визначати робочий графік, а державні установи, КУРС вирішив звернути на цей факт увагу.

Сьогодні на електронну адресу редакції надійшов лист від прес-служби Апеляційного суду Івано-Франківської області із запевненнями, що судді і працівники суду не робили собі "колективний прогул". Виявляється, 6 квітня апеляційний суд "працював у звичному режимі" попри відсутність судових засідань. Якщо вірити листу, судді писали ухвали, вивчали новинки законодавства і штудіювали практику Верховного Суду. 

"Робота судді – це не тільки слухання справ в залі судового засідання впродовж восьмигодинного робочого дня. Суддя, отримавши справу, виконує ряд дій по підготовці до її слухання в залі судового засідання: знайомиться з матеріалами справами, приймає процесуальні документи – виносить ухвалу про відкриття провадження чи про відмову у відкритті провадження, виносить ухвалу про усунення недоліків, призначає дату слухання справи. Після розгляду цивільної справи в судовому засіданні зачитується коротке рішення, після цього суддя впродовж п’яти робочих днів виготовляє повний текст. При розгляді кримінальних проваджень, якщо складання судового рішення у формі ухвали вимагає значного часу, суд має право обмежитися складанням і оголошенням його резолютивної частини, яку підписують всі судді. Повний текст ухвали повинен бути складений не пізніше п’яти діб з дня оголошення резолютивної частини і оголошений учасникам судового провадження. Оскільки в апеляційному суді справи слухаються колегіями в складі трьох суддів, організація їх роботи передбачає дні роботи в залах судових засідань і дні роботи з виготовлення повних текстів судових рішень по прослуханих справах та підготовці до наступних слухань. Паралельно суддя змушений постійно слідкувати за впровадженням нових законодавчих норм, вивчати їх і вивчати практику Верховного Суду. Основними днями, на які планово призначаються слухання справ, визнано чотири робочі дні – понеділок, вівторок, середу та четвер. П’ятниця є резервним днем для продовження слухання справ, під час розгляду яких виникла потреба у перерві. Журналісту при підготовці свого матеріалу варто було проаналізувати списки справ, призначених до розгляду, не за один день 06 квітня 2018 року, тоді він би побачив, яка колегія в які дні слухає справи і в які дні призначається багато справ, а скільки справ призначається на п’ятницю",  пояснює прес-служба Апеляційного суду. 

В листі також повідомляється, що працівники суду 6 квітня до Єдиного реєстру судових рішень відправили 36 документів, отримали 80 одиниць вхідної кореспонденції, опублікували на порталі "Судова влада України" інформацію про виконання Апеляційним судом Івано-Франківської області Закону України "Про доступ до публічної інформації" та вітання з величним святом Воскресіння Господнього.

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: