fbpx

В облраді говорять про "геноцид медицини": на зарплати медикам Прикарпаття бракує 70 мільйонів гривень

Суспільство 14:57, 22.11, 2016

В Івано-Франківській області на зарплату медикам до кінця року бракує приблизно 70 млн грн.

Заборгованість із виплати заробітної плати працівникам медичної галузі Прикарпаття вкотре стала головною темою для дискусії на засіданні постійної комісії облради з питань охорони здоров'я.

Голова комісії Манолій Піцуряк повідомив, що бракує приблизно 70 млн грн. Найгірша ситуація з заборгованістю у Коломиї, Косові, Богородачанах. 

Ірина Мацькевич, начальник фіндепартаменту ОДА, повідомила, що станом на 22 листопада поточних боргів перед бюджетниками в області немає. Наразі виплачують аванси за листопад і працівникам медустанов. При цьому Мацькевич прогнозує загальну заборгованість за грудень на рівні 77 млн грн. Критична ситуація, окрім вказаних Піцуряком, у Богородчанському, Городенківському, Галицькому, Тлумацькому районах. Втім, за словами Мацькевич, є перевиковання бюджетів в усіх районах області, тому у випадку нестачі коштів з субвенції буде можливість борги із зарплати медикам закрити.

Манолій Піцуряк у відповідь на заспокійливі запевнення пані Мацькевич обурився, що насправді в області спостерігається "геноцид медичної галузі".

Віталій Федорів, заступник начальника департаменту охорони здоров'я ОДА, зазначив, що від 40 до 50 відсотків зарплати за листопад у районах виплачено, на 1 грудня прогнозована заборгованість складе 26 млн гривень. 

"Зараз пройшло багато скорочень, зменшено число ліжко-місць, напевно, інших джерел оптимізації медицини вже немає, – визнав Федорів. – Надіємося на додаткові кошти".

"Ми отримали мізерну стабілізаційну дотацію з держбюджету, вона не дозволила закрити навіть місячний фонд зарплати. Верховинський район дотаційний, перевиконання мізерне, просимо врахувати, щоби з місцевого бюджету закрити медикам зарплати",  звернувся до депутатів Микола Ілюк, головний лікар Верховинської ЦРЛ. 

"Ситуація на 2017 рік ще більш катастрофічна  бюджет менший в рази, ніж навіть у 2016 році. Це бюджет оптимізації. При цьому ростуть ціни на енергоносії та ліки. Тому ми повинні вже голосно говорити про проблему 2017 року",  додав Ілюк.

Піцуряк запропонував 9 грудня винести на сесію облради питання виплати зарплати працівникам бюджетної сфери області. 

Заступник голови облради Василь Гладій повідомив, що є домовленість з ОДА розпочати бюджетний процес на 2017 рік у грудні  бюджетну сесію планують на 23 грудня.

"На неї маємо вийти з аналізом по кожній обласній програмі і кожному медзакладу з тим, щоби могли реагувати, якщо цифри не відповідають нашим можливостям",  зазначив Гладій.

Комісія ухвалила винести питання зарплати медиків на сесію облради. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: