fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • В Отинії масово хворіють діти, гине риба і бджоли: місцеві пов'язують це з діяльністю сільськогосподарського підприємства

В Отинії масово хворіють діти, гине риба і бджоли: місцеві пов'язують це з діяльністю сільськогосподарського підприємства

Суспільство 11:14, 12.05, 2017

В Отинії громада б’є на сполох: діти і дорослі масово хворіють, скаржаться на погане самопочуття, у водоймах вимирає риба, в вуликах – бджоли. Місцеві пов'язують це з тим, що сільськогосподарське підприємство "Оскар" на території селищної ради обробляє поля невідомими, на їхню думку, отруйними препаратами.

Як повідомив селищний голова Володимир Кінащук, ПСП "Оскар" кілька років тому були надані в оренду земельні паї за межами населених пунктів Отинійського куща для ведення товарного сільськогосподарського виробництва. Підприємство вирощує ріпаки та зернові культури. Договори оренди укладені з власниками паїв.

Селищний голова стверджує, що орендну плату підприємець своєчасно виплачує в грошовому або товарному еквіваленті.

Мешканці ж заявляють, що про обприскування полів їх ніхто не повідомляє, чим саме обробляють землю, їм невідомо, ба більше, кроплять навіть вдень, коли світить сонце і препарати випаровуються. З цим пов’язують те, що масово хворіють діти, в основному на захворювання верхніх дихальних шляхів – ларингіт, фарингіт, бронхіт, мають розлади шлунково-кишкового тракту. Були й випадки гострого інфекційного отруєння, днями, кажуть місцеві, в Коломийській лікарні заледве врятували дитину. Така "епідемія" почалась після того, як 1 квітня підприємство стало обприскувати поля.

"Вже третього квітня в лікарні не було де стати, за один день прийшло близько 200 хворих дітей зі скаргами на високу температуру, сльозливість очей, першіння в горлі, кашель. При тому, що всю осінь-зиму діти взагалі не хворіли, імунітет добрий мали, а зараз і антибіотики не помагають", – каже місцева жителька Світлана Гуляк.

"Крім того, що діти хворі, дорослі теж погано почуваються. Дружина каже, що ноги і руки їй крутить, запаморочення в голові, слабкість. Це повторюється вже другу весну і триває до середини літа", – додав Михайло Балита.

Володимир Янішак, лікар УЗД і за сумісництвом педіатр денного стаціонару Отинійської лікарні, каже, що, справді, кількість хворих за останній час зросла, особливо багато звертається людей, які живуть у будинках, прилеглих до полів. Ріст захворюваності може бути пов’язаний з перепадами температури повітря, авітамінозом, причиною може бути і обприскування полів, однак, аби бути впевненим у цьому, необхідно провести відповідні хімічні дослідження.

В той час завідувач дитячого відділення поліклініки Любов Соботник стверджує, що така кількість хворих у весняний період є нормою, а бронхіт, ларингіт чи ангіна викликаються вірусами, а не отруєнням.

"Для того, щоб поставити діагноз отруєння пестицидами, якими користується фермер, має бути мінімум два випадки тяжких госпіталізованих в день, про які змушена повідомити в санстанцію. На сьогодні не було ні одного такого випадку. Жодна мама на прийомі не сказала, що дитина отруїлася", – заявила Соботник.

Особливо на діяльність підприємства скаржаться ті, хто живе за 20-30 метрів від полів, в селі Глибока. Там, окрім постійних захворювань жителів, вимерли бджоли. Побоюються, що і вода може бути отруєна, адже неоднарозово знаходили у водоймах мертву рибу.

"Після того як обробили поле, стояв страшний сморід, а через деякий час всі бджоли у вуликах просто вимерли. І так ще у декількох сусідів. У мене було 16 сімей бджіл, я за ними дивлюсь вже 47 років, і за ці роки жодного разу такого не було", – каже жителька села Марія.

Місцеві жителі обурені бездіяльністю місцевої влади, самотужки зібрали підписи, звернулись до Держспоживстандарту з проханням перевірити ґрунт та препарати, якими обробляють землю.

"Минулого року ми звертались у селищну раду, отримували лише відписки, жодних заходів не вживалося, орендарі на сесії не з’являлись. Пройшов рік – і ми знов попали на ті самі граблі. Просимо нашу адміністрацію вирішити цю проблему. Якщо нас не почують, ми будемо вдаватись до більш кардинальних дій – будемо перекривати дорогу, блокувати трактори, викликати правоохоронні органи", – запевнив місцевий активіст Валерій Шовгенюк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: