fbpx

В реанімації Івано-Франківської обласної лікарні рятують галичанина із ботулізмом

Здоров'я 20:36, 14.07, 2015

Чоловік захворів через вживання неякісних м'ясних консервів домашнього виробництва.

Минулої суботи в реанімаційне відділення Івано-Франківської обласної клінічної інфекційної лікарні госпіталізовано хворого жителя Галицького району з діагнозом "ботулізм". Наразі медики борються за його життя.
 
Це вже другий цього року випадок захворювання на ботулізм у Галицькому районі на Івано-Франківщині, відзначають лікарі ОКЛ. Минулого року зафіксували тільки один випадок ботулізму на Прикарпатті, пише Бліц-Інфо.
 
Всі випадки пов’язані з вживанням м’ясних консервів – паштетів домашнього приготування.
 

Ботулізм – небезпечне токсико-інфекційне захворювання, що викликається паличкою ботулізму та протікає з ураженням нервової системи.

Захворювання виникає тоді, коли в організм потрапляє харчовий продукт, вода або аерозоль, заражений ботулотоксином – речовиною, яку виробляє паличка ботулізму. Без використання сучасних методів лікування ботулізму летальний результат становить до 30-60%.

Збудник ботулізму дуже поширений в природі і тривалий час може бути присутнім у ґрунті. Потрапивши з ґрунту або води на харчові продукти, збудник в умовах відсутності кисню починає активно розмножуватися і виділяти токсин – ботулотоксин, що є сильною отрутою.

Як правило, ботулотоксин накопичується в консервах домашнього приготування в герметично закритій тарі, оскільки в домашніх умовах неможливо домогтися повного знищення збудників ботулізму.

Тому з метою профілактики отруєнь консерви, солону і копчену рибу, ковбаси необхідно зберігати при температурі не більше 8-10° С і за жодних умов не вживати в їжу консерви, якщо кришка банки хоч трохи піднялася, попереджають медики.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: