fbpx

В Татарові демонструють роботи 20 найцікавіших художників Івано-Франківщини

Культура 14:49, 14.02, 2017

10 лютого у Татарові відкрилася виставка сучасних художників Західної України. Проект “Чеч (потік). Індивідуальні артикуляції” представив відомий івано-франківський мистецтвознавець, куратор та директор Центру сучасного мистецтва Івано-Франківська Анатолій Звіжинський.

Експозиція відкрита в арт-просторі Zenko Foundation, у готельному комплексі "Коруна", до 1 квітня. Вхід вільний.

Ідея проекту з'явилася кілька місяців тому, під час візиту Анатолія Звіжинського на перший міжнародний культурни форум Zenko Platform, який відбувся в Татарові наприкінці жовтня минулого року.

"Актуальні художні пошуки та експерименти у Франківську, що тривають майже тридцять років, мало відомі поза межами міста, – зазначає куратор проекту "Чеч (потік). Індивідуальні артикуляції" Анатолій Звіжинський. – При цьому деякі митці родом з Івано-Франківщини у рідному місті майже не виставляються".

До участі в проекті "Чеч (потік). Індивідуальні артикуляції" куратор запросив майже 20 художників різних поколінь. Митці надали роботи, створені в різний час, від початку 1990-х, коли становлення сцени сучасного мистецтва у регіоні тільки розпочалося, до наших днів. В експозиції представлені живопис, фото, інсталяції та відео-арт.

Багато хто з художників, які беруть участь у проекті "Чеч (потік). Індивідуальні артикуляції", мають певний досвід роботи в міжнародних проектах та співпрацюють із закордонними інституціями. Зокрема, Олег Воронко, який на виставці демонструє концептуальне відео Species Barrier, декілька років прожив у Лондоні, де брав безпосередню участь у мистецькому житті мегаполісу.

Подібний шлях пройшов і Микола Джичка, який брав участь у декількох виставках в лондонських галереях, а тепер активно співпрацює з дрезденськими колегами. До експозиції "Чеч" увійшли три його живописні роботи, у тому числі – портрет ще одного учасника виставки художника Юрія Боринця і провокативний жіночий портрет "ЄС-МС. We Are Champion".

Олекса Фурдіяк працював у скульптурних майстернях в Оронську, Польща, а його роботи незмінно експонувалися на "Українському зрізі" в Любліні та Вроцлаві. На виставці "Чеч" представлені його філософські інсталяції "Бібліотека" і "Читач".

Молодий художник Євген Самборський мав дві персональні виставки у Варшаві в рамках стипендіальної програми від міністра культури Польщі, а також набув багатого досвіду, асистуючи Павелу Альтгамеру, зірці польського мистецтва, зокрема на Берлінській бієнале, бієнале Арсенале в Києві та бієнале в Пекіні. У нинішній виставці участь беруть його масштабне живописне зображення життя в сімейному домі, а також скульптурний автопортрет.

Ростислав Котерлін – учасник декількох міжнародних виставок в Польщі та організатор виставок польських митців в Україні. На виставці можна побачити знакову для художника серію  маски, які є портретами відомих художників ХІХ-ХХ століть, котрі найбільше вплинули на становлення самого Котерліна, а також фотографії, на яких зафіксований перформанс, в ході якого івано-франківські художники, надягнувши ці маски, намагалися перевтілитися у Ван Гога, Малевича, Архипенка, Уорхола, Бойса та інших класиків.  

"Виставкові проекти, що концентруються на регіональній мистецькій сцені, дають можливість детальніше придивитися до сучасного мистецтва регіону, самобутнього і цікавого. Що дуже важливо для вивчення українського сучасного мистецтва і культури в цілому, – зазначає засновник Zenko Foundation і Zenko Gallery Зенко Афтаназів. – А оскільки наш головний арт-простір розташований у Татарові, тож мистецькі дослідження ми починаємо із заходу України".

З цього року Zenko Foundation зосередиться на великих проектах, які мають музейну цінність і будуть направлені на розвиток міжнародної культурної співпраці. А за кураторські експозиції та представлення вітчизняних художників на українських і міжнародних арт-ярмарках та аукціонах відповідатиме підрозділ фундації Zenko Gallery. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: