fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • В УГКЦ сподіваються мирно врегулювати конфлікт з УПЦ МП навколо церкви в Коломиї та закликають мирян не піддаватися на провокації

В УГКЦ сподіваються мирно врегулювати конфлікт з УПЦ МП навколо церкви в Коломиї та закликають мирян не піддаватися на провокації

Суспільство 13:41, 26.10, 2017

Українська Греко-Католицька Церква виступає проти того, щоб забирати храми в інших конфесій, тим більше силовим шляхом. Йдеться про конфлікт навколо храму в Коломиї ‒ одиничний випадок, в основі якого лежать історичні причини.

Про це повідомляє Департамент інформації УГКЦ.

Протоієрей Ігор Шабан зазначає, що з Українською Православною Церквою Київського Патріархату в УГКЦ ніколи не було конфліктів, а з УПЦ (Московського Патріархату) є лише один неврегульований конфлікт ‒ у місті Коломия Івано-Франківської області.

Як пояснив о. Ігор Шабан, мова йде про церкву Благовіщення, яка до 1946 року належала УГКЦ.

Коли в перші роки незалежності України влада почала повертати храми віруючим, було прийнято рішення віддати цю церкву греко-католицькій громаді. Але "тоді прийшли делегати від УПЦ і попросили тимчасово використовувати цей храм ‒ доти, доки вони побудують свій", ‒ розповів він. І додав, що, на жаль, ця домовленість була усною.

Пізніше УПЦ (МП) спорудили власну церкву, але храм УГКЦ так і не звільнили.

Священик розповів, що з 2008 року між двома релігійними громадами велися переговори щодо повернення храму, але, оскільки вони не призвели до результату, навесні поточного року конфлікт перейшов у гостру фазу. Щоб не провокувати віруючих, місцева влада ухвалила рішення закрити і опечатати спірний храм. Протягом наступних місяців віруючі УПЦ і УГКЦ по черзі молилися біля його стін, допоки в один із днів не виявили, що церква відкрита. Першими це побачили греко-католики і просто зайшли до храму, що було розцінене в Московському патріархаті як захоплення храму.

Він розказав про ініціативу, озвучену Коломийсько-Чернівецькою єпархією УГКЦ. З метою мирного врегулювання конфлікту вони запропонували створити комісію, до якої увійдуть представники обласної держадміністрації, виконкому міста Коломия, Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ та Івано-Франківської єпархії УПЦ (МП).

"Сподіваємося, що ця комісія зможе знайти мирний і справедливий шлях вирішення цієї конфліктної ситуації", ‒ ідеться у зверненні, розміщеному на офіційному сайті єпархії.

Також в УГКЦ закликали духовенство і мирян не піддаватися на провокації та "виявляти християнську пошану до представників інших конфесій".

Нагадаємо, у Коломиї 5 червня цього року під тиском громадськості зачинили і опечатали унікальну пам'ятку дерев'яної архітектури – церкву Благовіщення Пресвятої Богородиці, яка перебуває в користуванні релігійної громади УПЦ (Московського патріархату). Коломияни вимагали повернути церкву до Коломийсько-Чернівецької єпархії УГКЦ. Представники Коломийської міської ради, громадських організацій, релігійних громад різних конфесій створили робочу групу і домовилися, що вирішать долю храму-пам'ятки без конфліктів. 7 червня 2017 року Коломийський міський голова підписав розпорядження № 206-р "Про утворення робочої групи з питань конфесійної приналежності церкви Благовіщення Пресвятої Богородиці". Відтак робоча група визначила години відправ біля храму між конфесіями. Однак громада УПЦ МП оспорила розпорядження в суді. 

Рішення суду обурило громадськість міста. Ніхто не збирався знову запустити туди Московський патріархат. Тому капелани самовільно відчинили двері й увійшли досередини. У підсобному приміщенні виявлили газети російського православія, давні ікони й старовинну церковну хоругву.

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: