fbpx

В Україні настав День екологічного боргу перед наступними поколіннями. ІНФОГРАФІКА

Стиль життя 19:06, 27.07, 2018

День екологічного боргу настає тоді, коли населення планети витрачає всі ресурси Землі, які вона здатна відновити за рік, і відповідно, ми починаємо “позичати” ресурси у майбутніх поколінь. Щороку цей борг збільшується.

Кожна країна "позичає" у планети зі своєю швидкістю, тому день екологічного боргу припадає на різні дні. В Україні ця відмітка припала на сьогодні  27 липня, та для планети День екоборгу настане на п’ять днів пізніше  1 серпня.  

Згідно з Всесвітньою мережею екологічного сліду (GFN), наразі людство споживає в 1,7 разів більше, ніж може забезпечити планета Земля. Тобто, нам потрібні ресурси не однієї, а 1,7 планети, щоб забезпечити нинішній стиль життя. З кожним роком День екоборгу настає все раніше і раніше: у 1970 він настав 23 грудня, у 2000  4 жовтня, у 2016  8 серпня, у 2017  2 серпня, у 2018  1 серпня. Тобто з минулого року людство суттєво уповільнило свої боргові темпи (1 день порівняно з минулим роком), однак навіть один день боргу у масштабах планети  це колосальні ресурси: тисячі гектарів вирубаних лісів, тисячі тонн виловленої риби, мільйони тонн їжі, приблизно чверть з якої навіть не використовується та йде у смітник.

1

Свої показники, порівняно з минулим роком, суттєво покращила Австралія: минулого року країна очолювала список країн-боржників, споживаючи ресурсів 5,2 планети. Цього року показник австралійців  4,1 планети. Американцям, як і минулого року, потрібно 5 планет, наразі  вони  лідери списку. П’ятірку рейтингу замикають Південна Корея (3,5 планети), Росія (3,3), Німеччина (3).

"Прості щоденні дії, наш вибір, про який ми часом навіть не замислюємося, впливає на природу навколо нас: нам треба більше паперу  вирубується більше лісів, залишили включеним непотрібне світло  десь спалили більше ресурсів, купили поліетиленовий пакет  якась тварина у світі загинула. Щороку екоборг планети росте, і потрібно вже сьогодні ставати більш відповідальним до власного споживання та ощадливішими до ресурсів планети",  каже Олена Тарасова-Красієва, національна координаторка WWF в Україні.

Борги рано чи пізно доведеться віддати, можливо, і не нам, але точно  майбутнім поколінням. Втім, уже сьогодні ми здатні полегшити їм цей тягар: "зелені поради" на кожен день, котрі стануть в нагоді.

Визначити власний екологічний борг можна за допомогою калькулятора екосліду.

2

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: