fbpx

В Україні почали діяти нові правила виїзду дітей за кордон

Суспільство 14:48, 28.08, 2018

Дітям із неповних родин спростили процедуру виїзду за кордон.

Зміни до "Правил перетинання державного кордону громадянами України", а також Закон України № 2475-VIII "Про внесення змін до деяких актів України щодо створення економічних передумов для посилення захисту дитини на належне утримання" сьогодні вступили в дію.

Цими законодавчими актами удосконалено правила для виїзду за кордон дитини, яка проживає в неповній родині.

Відповідно до затверджених змін той з батьків, який проживає з дитиною, може самостійно вирішувати питання про тимчасовий виїзд дитини за кордон – за наявності заборгованості зі сплати аліментів іншого з батьків більш як 4 місяці.

При цьому законопроект передбачає можливість виїзду дитини за кордон строком до 1 місяця з тим із батьків, з ким проживає дитина, не лише на лікування, навчання і відпочинок, але й з метою її участі в дитячих змаганнях, фестивалях, учнівських олімпіадах та конкурсах за кордоном, у тому числі в складі організованої групи дітей, пище ДТ.

Таким чином, одиноким батькам, з якими проживають діти, не потрібно отримувати нотаріальний дозвіл –. чим часто користувалися батьки-боржники і шантажували колишніх дружину чи чоловіка, вимагаючи відмовитися від аліментів.

Також збалансовано права обох батьків, адже право виїхати ненадовго за межі України з малюком також отримає той з батьків, який не проживає з дитиною. Проте лише у випадку, коли він є добросовісним платником аліментів. Для цього йому необхідно звернутися з письмовою заявою до того з батьків, який проживає з дитиною. Дозвіл має бути наданий впродовж 10 днів. В іншому разі за спрощеним порядком у наказному провадженні таке рішення виносить суд.

При цьому за умисне порушення встановленого законом обмеження щодо строку перебування дитини за межами України – один місяць – передбачена адміністративна відповідальність.

Щоправда, батьки-боржники, на яких накладено адміністративне стягнення, тимчасово обмежуються у праві на виїзд за кордон з дитиною. Строк такого обмеження становить 1 рік, окрім випадків наявності нотаріально посвідченої згоди на виїзд дитини другого з батьків.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: