fbpx

В Україні створили сайт і "гарячу лінію" для тютюнозалежних

Стиль життя 20:14, 20.06, 2017

В Україні запрацював професійний сервіс з подолання тютюнової залежності, що поєднав "гарячу лінію" та сайт допомоги.

"Гаряча лінія" 0-800-50-55-60 безкоштовна для дзвінків зі стаціонарних та мобільних телефонів з території України, пише "УП.Життя".

На сайті "Я кидаю курити" можна пройти тестування на готовність кинути палити та фізичну залежність від нікотину.

Охочі зможуть отримати консультацію, поставивши запитання через онлайн-чат або надіславши запит через електронну пошту.

Сайт містить довідкову інформацію про те, як кинути курити, що робити після того, як позбувся поганої звички, а також історії успіху колишніх курців.

Сервіс працює з понеділка по п’ятницю з 9:00 до 15:00.

"Національна безкоштовна "гаряча" лінія – один із трьох всесвітньо визнаних підходів до надання послуг у відмові від куріння, який рекомендовано ВООЗ. За умови достатніх потужностей та належного фінансування "гаряча" лінія дозволяє охопити до 6% усіх курців щорічно, адже вона є доступною для усього населення країни. Це важливо з точки зору надання професійної допомоги у припиненні куріння усім людям, які її потребують", – розповів експерт Ініціативи ВООЗ по звільненню від тютюнової залежності Донгбо Фу.

За результатами загальноукраїнського опитування курців, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології у вересні-жовтні минулого року, 77% українських курців вважають створення сервісу з надання допомоги у припиненні паління потрібним.

70% робили хоча б одну серйозну спробу кинути палити і ще приблизно стільки ж хочуть кинути.

Відсоток тих, хто досягає успіху, не дуже великий – за даними Глобального опитування дорослих щодо вживання тютюну (GATS) 2010 р., 40,5% курців пробували облишити цю звичку, однак лише 6,7% вдалося.

"Невеликий відсоток тих, кому вдається успішно кинути курити, свідчить про те, що наявність професійної допомоги є вкрай важливою. Наша задача – створити умови, щоб ті курці, які хочуть позбутися тютюнової залежності, могли це зробити", – зазначив головний спеціаліст Управління громадського здоров’я Міністерства охорони здоров’я України Олег Дудін.

Сервіс було розроблено в межах ініціативи, яка впроваджується громадською організацією "Життя" в рамках спільного проекту МОЗ та Бюро ВООЗ, за підтримки Швейцарської агенції розвитку та співробітництва "Неінфекційні захворювання (НІЗ): профілактика та зміцнення здоров’я в Україні".

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: