fbpx

В Україні відсьогодні вводиться кримінальна відповідальність за знущання над тваринами

Суспільство 10:40, 04.08, 2017

Тепер за знущання над тваринами можна отримати максимальний термін ув'язнення, який складає вісім років.

В Україні набув чинності закон №2120-VIII про посилення відповідальності за жорстоке поводження з тваринами. Закон опублікований в офіційній газеті Верховної Ради "Голос України", пише УНІАН.

Згідно із документом, жорстоке поводження – це знущання над тваринами, побої або інші насильницькі дії, які завдали тварині фізичний біль, страждання і не спричинили тілесних ушкоджень, каліцтва чи загибелі, залишення тварин напризволяще, у тому числі порушення правил утримання тварин.

Жорстоке поводження карається штрафом від 3400 до 5100 гривень з конфіскацією тварини, якщо перебування у власника небезпечне для її життя або здоров’я. Якщо жорстоко поводились із двома і більше тваринами, або це робила група осіб, або особою, яку протягом року вже піддавали адміністративному стягненню за таке саме порушення, а також пропаганда жорстокого поводження з тваринами – призначається штраф від 5100 до 8500 гривень або адміністративний арешт на строк до п’ятнадцяти діб з конфіскацією улюбленця, якщо є загроза для її життя або здоров’я.

Насильницькі дії стосовно тварин, спрямовані на задоволення статевої пристрасті, караються штрафом від 3400 до 8500 гривень з конфіскацією тварини, якщо перебування у власника становить загрозу для її життя або здоров’я. Кримінальний Кодекс доповнено статтею "жорстоке поводження з тваринами".

Згідно із законом, "жорстоке поводження з тваринами, що відносяться до хребетних, у тому числі бездомними тваринами, вчинене умисно і що спричинило каліцтво чи загибель тварин, а також цькування тварин одна на одну або інших тварин, вчинене з хуліганських чи корисливих мотивів, публічні заклики до вчинення діянь, які мають ознаки жорстокого поводження з тваринами, а також розповсюдження матеріалів із закликами до вчинення таких дій караються арештом на строк до шести місяців або обмеженням волі на строк до трьох років". Якщо те ж саме робили у присутності неповнолітнього – обмеження або позбавлення волі на 3-5 років.

Найжорсткіше покарання  позбавлення волі на 5-8 років – загрожує тим, хто особливо жорстоко поводився з тваринами, робив це в присутності неповнолітніх, або щодо двох і більше тварин, або повторно, або в складі групи осіб. Також у законі визначено поняття пересувного звіринця  це спеціально обладнані некапітальні споруди, тимчасові приміщення, транспорт, мобільні клітки, огорожі, інші пересувні конструкції, що використовуються закладами культури, цирками, пересувними цирками, гастрольними центрами та іншими особами для тримання і транспортування диких тварин з метою їх використання у цирковій, естрадній, розважальній діяльності (публічного і приватного характеру), а також для їх публічної демонстрації, залучення до показів, виставок, що не мають наукового значення".

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: