fbpx

В Україні збираються націоналізувати російські компанії та банки

Економіка 20:59, 10.05, 2018

У Верховній Раді зареєстрували законопроект, що вносить зміни до закону "Про санкції", яким пропонується націоналізувати майно російських державних компаній та банків.

Відповідний законопроект №8340 вніс до парламенту депутат від "БПП" Роман Зварич.

Згідно з пояснювальною запискою до законопроекту, "держава повинна відповідним чином реагувати на дії осіб, які здійснюють терористичну діяльність, що створює загрози національним інтересам, національній безпеці, суверенітету і територіальній цілісності України", пише Економічна правда.

Серед заходів, які пропонується застосовувати у вигляді санкцій до Росії, зокрема, припинення діяльності російських компаній на території України та їхня передача у державну власність.

"На законодавчому рівні запровадження саме таких секторальних санкцій не врегульовано",  пояснюють автори закону.

Раніше повідомлялося, що Національний банк ухвалив рішення про продовження санкцій щодо українських дочірніх структур російських державних банків. Президент Петро Порошенко зазначив, що санкції проти банків з російським капіталом дієві і їх варто продовжувати.

Україна 23 березня 2017 року терміном на рік запровадила санкції проти "дочок" російських держбанків, які працюють в Україні: українських Сбербанку та ВТБ, "БМ Банку" ("дочки" ВТБ), Промінвестбанку ("дочки" ЗЕБ) і VS Bank ("дочки" Сбербанку).

Санкції забороняють виведення капіталу на користь материнських структур, але при цьому не зачіпають розрахунки через ці банки для українців і не перешкоджають докапіталізіціі та продажу фінустанов.

Регулятор очікував, що зазначені банки придбає новий інвестор або вони поступово згорнуть діяльність в Україні.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: