fbpx

В ЄС спростували необхідність заміни водійських прав для українців

Суспільство 19:12, 20.07, 2017

Угода про асоціацію з ЄС та потреба виконання Україною її положень не передбачає змін щодо практики використання громадянами України посвідчень водія, в тому числі при короткотерміновому відвідуванні ЄС.

Про це заявили в Представництві ЄС в Україні, передає Zaxid.net.

"Угода про асоціацію не міняє нічого для громадян України стосовно посвідчень водія та короткострокових візитів до ЄС для туризму чи бізнесу. Тобто, якщо хтось перебуває в ЄС з українським посвідченням водія менш ніж 6 місяців", – сказано у коментарі представництва ЄС, опублікованому "Європейською правдою".

Раніше необхідність заміни українцями водійських прав для поїздок в ЄС заперечив і керівник Головного сервісного центру МВС України Владислав Криклій. Нагадаємо, що саме Криклій 15 липня заявив, що українські міжнародні водійські права втратять чинність в країнах ЄС з 1 січня 2018 року.

Тепер представник МВС змінив свою думку.

"Реалізація положень директиви [Ради ЄС] або можливих нововведень буде стосуватися лише тих, хто у майбутньому буде отримувати посвідчення водія вперше або вже замінювати їх після прийняття таких норм, – заявив Власлав Криклій у коментарі "ЄП". – В Україні вже видаються національні посвідчення водія, які відповідають частково нормам ЄС. А оскільки закон зворотної дії не має, то у разі прийняття нами нових норм громадяни не повинні будуть міняти посвідчення водія у терміновому порядку".

Як зазначає "ЄП", це вже не перша спроба з боку МВС "стимулювати" водіїв масово міняти посвідчення чи держномери, аргументуючи це потребою виконувати міжнародні зобов’язання. В 2011 році тодішній міністр МВС Анатолій Могильов заявив, що українців не пускатимуть в ЄС зі старими правами з 29 березня 2011 року. У 2015 році заступник міністра МВС Сергій Чеботар сказав, що для поїздок в ЄС українцям доведеться міняти держномери на своїх автомобілях. Обидва рази ці заяви виявились повною брехнею.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: