fbpx

Вакарчук випередив Порошенка: рейтинг найпопулярніших українців у соціальних мережах

Суспільство 18:30, 30.11, 2015

Журнал "Новое Время" опублікував рейтинг найпопулярніших українців у соціальних мережах.

Першу десятку очолив лідер української рок-групи "Океан Ельзи" Святослав Вакарчук. На другому місці – президент України Петро Порошенко, а слідом за ним – прем'єр-міністр Арсеній Яценюк.

Далі розташувалися: губернатор Одеської області Михайло Саакашвілі (має українське громадянство, 4 місце), народний депутат, журналіст Мустафа Найєм (5), міністр внутрішніх справ Арсен Аваков (6), народний депутат, військовий експерт Дмитро Тимчук (7), мер Києва Віталій Кличко (8) і руфер, громадський активіст Григорій Mustang Wanted (9). Замикає десятку лідерів народний депутат, лідер Радикальної партії Олег Ляшко.

Бум соціальних мереж, що стався на тлі зростання соціальної активності українців, призвів і до зміни структури споживання новин. За даними дослідження міжнародної компанії Nielsen, проведеного серед 30 тисяч онлайн-респондентів в 60 країнах світу (в тому числі в Україні), в соціальних мережах свіжу інформацію про останні події черпає 47% співвітчизників.

Для порівняння: майже стільки ж – 48% українців отримують новини з інтернет-видань, а 51% – з телепрограм.

Фахівці називають активність українців у Facebook прикметою часу: якщо тебе немає в соцмережах, тебе немає ніде. Тому соціальні мережі й облюбували політики, які часто використовують ці майданчики не стільки для спілкування з народом, скільки для піару. Втім, у Facebook панує демократія: схвальні лайки тут отримують не за портфелі, а за точно сформульовані та актуальні пости.

Більше того: колективний розум соціальних мереж перетворився на своєрідний орієнтир для влади. Наприклад, після того, як лідери думок Facebook назвали прийняття закону від 2 липня 2015 року про повернення кредитів фізичними особами за курсом на момент взяття їх згубним для банківської системи, це не на жарт налякало багатьох депутатів. Багато хто став публічно виправдовуватися, намагатися відкликати голос, і в результаті одіозний закон скасували.

Впливовість у соціальних мережах тримається на трьох китах – лайку, шерах і коментарях.

1

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: