fbpx

Варшавський університет встановить обладнання у відновленій обсерваторії на горі Піп Іван

Суспільство 10:10, 04.12, 2017

У Варшаві відбулася підсумкова нарада науковців щодо наступних кроків у відновленні обсерваторії, відомої як "Білий Слон" на Чорногорі.

У Варшаві відбулася щорічна нарада, присвячена відновленню Астрономічно-метеорологічної обсерваторії на горі Піп Іван. Проект реалізують ПНУ та Варшавський університет, повідомляють у прес-службі ПНУ ім. В. Стефаника.

В зустрічі взяли участь ректор Прикарпатського університету Ігор Цепенда, директор Студій Східної Європи Варшавського університету Ян Маліцький, начальник Управління ДСНС України в Івано-Франківській області Володимир Чернецький, а також архітектори, інженери, експерти та науковці.

Астрономи й метеорологи Варшавського університету презентували учасникам наради технічні параметри обладнання, яке буде встановлено в обсерваторії.

Учасники наради підсумували відновлювальні роботи та затвердили план реалізації наступних етапів відбудови. Головну увагу приділили архітектурно-інженерній частині проекту. Зокрема, конструктивним та захисним заходам. Як-от створенню системи громовідведення. Прикарпатський університет вже замовив проектно-кошторисну документацію цієї системи. Встановлення обладнання планується на травень-червень 2018 року. 

16 вересня поточного року відбулося офіційне відкриття першої черги відбудови Обсерваторії, а саме – Явірницьке пошуково-рятувальне відділення 4-ї спеціалізованої пошуково-рятувальної групи спеціалізованої пошуково-рятувальної частини аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС України в Івано-Франківській області.

Тож від цієї дати об’єкт на висоті 2028 м почав працювати 24 години на добу, 7 днів на тиждень. Це означає, що не тільки туристичний рух в районі Чорногірського хребта, а й сама будівля і її територія відтепер увесь рік під цілодобовою опікою професійних рятувальників.

Крім того, розпочато процес створення українсько-польської гірської рятувальної служби та школи гірського рятівництва, які у майбутньому будуть розширені для учасників рятувальних операцій з інших країн Карпатського регіону.

Наступний рік є ювілейним для Обсерваторії, оскільки 29 липня 1938 року відбулося її перше відкриття. У зв’язку з цим учасники зустрічі у Варшаві обговорили майбутні заходи щодо відзначення 80-річчя створення Обсерваторії. На традиційну лютневу нараду в Україні дано доручення затвердити й оголосити план заходів в контексті відзначення цієї події.

29 листопада Вчена рада Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника з нагоди майбутнього ювілею прийняла рішення оголосити 2018 рік Роком Обсерваторії на горі Піп Іван. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: