fbpx

Вартість хліба на Прикарпатті – завищена: Антимонопольний комітет порушив 6 справ за зловживання

Економіка 06:12, 23.09, 2015

Івано-Франківське територіальне відділення Антимонопольного комітету України провело дослідження ринку хліба та хлібобулочних виробів та відстежило поведінку основних учасників цього ринку на предмет дотримання законодавства про захист економічної конкуренції.

За поясненнями виробників, зміна оптово-відпускних цін на хліб та хлібобулочні вироби була обумовлена зростанням цін на борошно, заробітну плату, газ, електроенергію.

В собівартості хліба сировина становить, в залежності від виробника та виду хліба, 36-50 відсотків.

Починаючи з травня-червня 2015 року, спостерігалося зниження цін на борошно для хлібопечення, зокрема, ціни на борошно вищого та І ґатунків у виробників борошна Івано-Франківської області станом на початок травня та протягом червня 2015 року, порівняно з цінами на початок березня 2015 року, знизились до 21-48%.

Крім того, існують передумови для подальшого здешевлення борошна для хлібопечення: останнім часом спостерігається тенденція до зниження цін на зерно як на внутрішньому ринку, так і в світі.

Проте виробники області оптово-відпускні ціни на хліб простої рецептури не змінювали та не переглядали. Вони є необґрунтовано завищеними, і невжиття заходів щодо зниження оптово-відпускних цін на цю продукцію може призвести до ущемлення інтересів споживачів, що в умовах погіршення соціально-економічної ситуації в країні, в тому числі погіршення інфляційних процесів, може призвести до зростання соціальної напруги в суспільстві.

Дії виробників хліба та хлібобулочних виробів, які полягають у встановленні та застосуванні економічно необґрунтованих оптово-відпускних цін на хліб та хлібобулочні вироби, містять ознаки порушення законодавства про захист економічної конкуренції у вигляді зловживання монопольним (домінуючим) становищем на ринку хліба та хлібобулочних виробів, шляхом встановлення таких цін реалізації товару, які неможливо було б встановити за умов існування значної конкуренції на ринку.

У зв’язку з цим територіальним відділенням розпочато шість справ проти основних виробників хліба та хлібобулочних виробів області.

На цей час триває розслідування у справах, з посиланням на прес-службу ТВ АМКУ в Івано-Франківській області повідомила Галичина.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: