fbpx

Вартість "роботи" бойовиків на Донбасі – 3 мільйони доларів на день – ЗМІ

Економіка 19:36, 08.06, 2014

Добове утримання бойовиків, які зараз перебувають на південному сході України, сягає приблизно трьох мільйонів доларів.

За приблизною оцінкою директора програм зовнішньої політики та міжнародної безпеки Центру Разумкова Олексія Мельника, кордон перетнули близько 5000 іноземних "туристів". Серед них – кадировці, козаки, найманці, співробітники кримських "Альфи" і "Беркута". До їх числа потрібно додати місцевих сепаратистів, пише Українська правда з посиланням на Forbes.ua.

На думку радника міністра внутрішніх справ Станіслава Речинського, їм платять близько $300 на день. Однак оплата "праці" кадировця та місцевого гопника-ополченця істотно різниться. Також, безумовно, відрізняються ставки рядових бійців і їхніх керівників.

За даними радника міністра МВС України Антона Геращенка, минулого тижня на сході вже діяло "до 10 000 терористів". На цьому тижні глава Української асоціації власників зброї Георгій Учайкін оцінив число бойовиків в 15 000-20 000.

"Якщо припустити, що в середньому ополченцям "нараховується" близько $200, то утримання нинішніх 15 000 бойовиків обходиться в $3 млн. на день. За орієнтовними підрахунками, з початку квітня, враховуючи все зростаюче число ополченців, їм було виплачено мінімум $45 млн. До цієї суми потрібно додати преміальні за викрадення, вбивства, збиті вертольоти та іншу "благу активність в ім’я ідеї", – зазначає видання.

За даними видання, два місяці війни на Донбасі коштували "спонсорам" терористів 250 мільйонів доларів. 

Окрема стаття витрат – оплата так званих мітингувальників. На думку координатора групи "Інформаційний опір" Дмитра Тимчука, деякі місцеві жителі, що залишилися без роботи, не гребують цим способом заробітку. Розцінки різні: від 400 грн. за блокування військ до 1000 грн. за участь у "живому щиті".

За дуже приблизними оцінками, за час конфлікту на сході країни було залучено не менше 10 тисяч чоловік. Безкоштовно – за ідею – виходили на мітинги максимум 20% з них.

Якщо взяти до уваги мінімально пропоновані суми, "праця" мітингувальників коштувала близько 300 тисяч доларів. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: