fbpx

Варто знати водієві

Суспільство 10:53, 22.03, 2019

Коли мова заходить про страхування, завжди виникають сумніви щодо необхідності витрачати на це кошти. Але якщо говорити про обов’язкові види страхування, таке питання ставити недоречно. Та все ж розглянемо, чому страхування потрібне усім.

ОСАГО – це поліс обов'язкового страхування цивільно-правової відповідальності власників транспортних засобів. Особливістю є відшкодування збитків і шкоди, які були заподіяні іншому автомобілю, життю і здоров'ю пасажирів. Оскільки це державне страхування, тарифи встановлює держава, і без ОСАГО на дорозі з'являтися заборонено.

1

Загальність і обов'язковість страхування

Найголовніше, що потрібно знати з приводу поліса, – це те, що він регулює відшкодування збитків і шкоди, які саме ви, не інший учасник, заподіяли третім особам – транспортному засобу, життю і здоров'ю пасажирів, що в ньому знаходилися. Отже, оформлена автоцивілка онлайн чи в офісі страхувальника врятує від турбот з відшкодування завданих збитків. Все це вже буде клопотом страхової компанії, яка і відшкодує це.

Що стосується автовласника, майна, життя та здоров'я, то автоцивілка до них не має ніякого стосунку, що логічно. Компенсувати збитки, яких зазнали особисто ви, доведеться з власного гаманця. Якщо ви хочете захистити і свій автомобіль від пошкодження і викрадення, то тоді потрібно купити поліс каско.

Особливості

Кожен водій зобов'язаний придбати поліс страхування онлайн або хоча б бути в нього вписаний. Правило це діє навіть тоді, коли ви просто переганяєте своє авто від автосалону до будинку або місця реєстрації (виняток становлять випадки, коли в поліс ОСАГО внесено необмежену кількість осіб, які мають право на керування автомобілем).

Керуючи автомобілем, оригінал поліса завжди необхідно мати при собі, так само як права і документи на машину. Якщо поліс у вас є, але ви його забули вдома, інспектор має право відправити автівку на штрафний майданчик, звідки ви його можете забрати знову після того, як пред’явите поліс.

Термін

Договір обов'язкового страхування відповідальності власників транспортних засобів зазвичай укладається на рік. При цьому мінімальний термін укладення договору за законом може становити всього три місяці.

А якщо ви є власником автомобіля, зареєстрованого за кордоном, проте плануєте їздити на ньому на території України, то поліс можна оформити на строк тимчасового використання транспортного засобу, але не менше ніж на 15 днів.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: