fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Культура
  • Вчаться на помилках: у Франківську за програмою відновлення пам’яток архітектури ремонтують будинки на Шевченка та Курбаса

Вчаться на помилках: у Франківську за програмою відновлення пам’яток архітектури ремонтують будинки на Шевченка та Курбаса

Культура 16:37, 20.06, 2018

В Івано-Франківську цьогоріч на міську Програму відновлення пам’яток архітектури виділили 5 млн грн.

Зараз тривають роботи у будинках №22, 24, 30, 44 на вулиці Шевченка.  

Як розповів Володимир Ідак, начальник відділу охорони культурної спадщини Департаменту містобудування та архітектури, програма для міста нова. Тому іноді доводиться вчитись на помилках. Процедура складна: документація повинна бути виготовлена згідно з державними будівельними нормами, пройти всі експертні висновки, і лише тоді виставляють проект на електронні торги. Усі ці процеси дуже тривалі і потребують багато організаційних зусиль.

Наразі основна увага сконцентрована на архітектурний комплекс вулиці Шeвченка, тому більшість об’єктів саме на цій вулиці, зазначив Ідак. Вибирали будинки, по-перше, історично значимі, по-друге, стан яких вимагає термінових робіт. 

Паралельно тривають роботи на вул. Леся Курбаса, 5, 7, 9.

У планах є будинки на вул. Січових Стрільців, 11, 16, Чорновола, 28.

"Для початку ми виділили 5 млн грн на програму відновлення. Основна проблема – відсутність організацій, які б зробили все якісно та вчасно, виготовили хороший проект.

Для нас це є нове, ми започаткували програму лиш два роки тому. Але розуміємо, що потрібно рухатись в цьому напрямі, тобто повертати історичне обличчя Івано-Франківська.

Ці роботи повинні бути комплексними, тобто має реставруватись весь фасад будинку. Поки зосередились передусім на вул. Шевченка",  зауважив міський голова Руслан Марцінків.

Також він підкреслив, що в місті активно реалізують програму підсвітки пам’яток архітектури. Останньою з таких підсвітили будівлю центрального корпусу медуніверситету, на черзі – ратуша. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: