fbpx

Власники косівського готелю "Байка" відмовляються передати ведмедя Юру в реабілітаційний центр

Суспільство 19:45, 15.01, 2018

На базі відпочинку "Байка" в місті Косів, що на Івано-Франківщині, в клітці живе червонокнижний бурий ведмідь. Власники бази на пропозицію зоозахисників перевезти Юру у Реабілітаційний центр бурого ведмедя НПП "Синевір" категорично відмовилися.

Тварину утримують у неволі з порушеннями, стверджують активісти. 

Юра живе у тісній клітці на території "Байки" вже десятий рік – його ведмежам принесли з лісу.

Відповідно до чинного законодавства, в Україні дозволено тримати в неволі диких тварин, але за умов наявних документів на легальне придбання таких тварин, спеціального дозволу Мінекології на утримання та з дотриманням мінімальних норм утримання. Для ведмедів, зокрема, це обладнаний вольєр розміром не менше 30 м². Утримання диких тварин в неволі, і червонокнижних зокрема, регулюється ЗУ "Про захист тварин від жорстокого поводження", "Порядком утримання та розведення диких тварин в неволі або напіввільних умовах" та ін. нормативними актами, пояснює зоозахисниця Наталія Вішневська.

Активісти зазначають, що у власника "Байки" немає документів на ведмедя і немає дозволу Мінекології, тому фактично він не є його утримувачем.

"Тому згідно зі ст. 88-1 КуПап "Порушення правил утримання диких тварин у неволі або в напіввільних умовах" – тягне за собою накладення штрафу від трьох до п’ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією об’єктів тваринного або рослинного світу чи без такої. У разі судового розгляду суддя може прийняти рішення або про штраф, або про конфіскацію. Оскільки є пряма законодавча заборона на утримання тварин з Червоної книги України та інших диких тварин при ресторанах, відпочинкових базах, готелях та в інших такого роду громадських місцях", – коментує Наталія Вішневська.

"Утримувачі ведмедя нас обманули: спочатку вони погодилися передати звіра у реабілітаційний центр НПП "Синевір", а коли вже про це було домовлено і звідти по Юру виїхала машина, просто в дорозі повідомили, що ведмедя нікуди не віддають", – розповіла КУРСу представниця Міжнародної організації ім. Лоренса Ентоні Анна Масяч.

Анна Масяч повідомила, що переговори про переїзд звіра у "Синевір" велися з виконавчим директором бази "Байка" Петром Плиткою. Умовою приймання ведмедя в реабілітаційний центр є акт прийому-передачі. Документ мав підписати власник Юри або його утримувач. Активістка вважає, що саме через це Василь Шкондеюк, власник бази, відмовив активістам. Сказав, що Юра нікуди не поїде і ніякого акту прийому-передачі не буде – в грубій формі.

"Василь Васильович, як випливало з нашої розмови, не хоче, щоби ведмедя відправляли в "Синевір". Він запевнив, що йому на базі будуть будувати більшу клітку. Але якщо вони досі ще цього не зробили, то ставлення до звіра очевидне, – вважає зоозахисниця. – Оскільки нас обманули, ми більше не ведемося на розмови, а будемо вирішувати ситуацію згідно із законом".

Зоозахисники звернулися до еконіспеції в Івано-Франківській області з вимогою перевірити законність і умови утримання бурого ведмедя на базі відпочинку в Косові. А також до Мінекології.

В обласній екоінспекції КУРСу повідомили, що отримали звернення і навіть запланували на "Байку" виїзд спеціаліста з перевіркою. Але мусять отримати для цього дозвіл керівництва Держекоінспекції.

"З 1 січня цього року змінився порядок перевірок. Попередній порядок скасований, а новий на даний час ще не затвердив Кабмін. Тому ми направили запит на згоду на перевірку, чекаємо відповіді впродовж 5 днів. А доти тримаємо питання на контролі", – пояснив заступник начальника екоінспекції в області Ігор Яківчук.

Зоозахисники закликають активістів і просто небайдужих долучатися до справи визволення з неволі ведмедя Юри.

"Украй важливо зараз надіслати якомога більше запитів до Івано-Франківської екоінспекції. Запити мають бути відправлені від фізичних осіб тільки поштою рекомендованим листом з повідомленням про вручення. Текст запиту тут", – звернулася до спільноти Наталія Вішневська.

Або телефонувати в Департамент екомережі та природно-заповідного фонду Міністерства екології та природних ресурсів України, директор Клід Віктор Васильович, тел.: 044 206 21 62. 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: