fbpx

Благовіщення і Велика субота: звичаї і прикмети

Стиль життя 09:05, 07.04, 2018

День спогадів про поховання Христа і останній день перед Великоднем називається Страсна або Велика субота. А Благовіщення цього року випало саме на цей день. Сьогодні настає час завершити всі підготування до Великодня і попросити вибачення.

Благовіщення

Це свято вважається одним із найбільш шанованих і важливих у православному календарі. За переказами, саме в цей день Діва Марія від ангела дізналася благу звістку про швидке народження у себе сина-спасителя від непорочного зачаття. У цей день існує безліч обмежень в побуті, однак якщо цей день припадає на Великий піст, то церква дозволяє деякі послаблення в харчуванні.

Великі церковні свята завжди супроводжуються обмеженнями щодо діяльності у цей день. Ці традиції формувалися століттями, і їх порушення, як свідчать звичаї, може принести людині неприємності і навіть травми. Благовіщення Пресвятої Богородиці – один з тих днів, у які працювати – гріх.

У цей день забороняється: обробляти город, прибирати в будинку, займатися шиттям, брати в борг гроші чи позичати речі, предмети, одягати нове, стригти і фарбувати волосся, працювати на землі і підрізати дерева, бажано не готувати до самого вечора, не їздити далеко від дому.

Всі ці справи краще перенести на інший день, щоб уникнути біди. Вважається, що новий одяг, вдягнений у цей день, обов'язково забрудниться або порветься, крім стрижки та фарбування, не рекомендується навіть розчісуватися у цей день, адже таким чином можна заплутати свою долю. А дерева не варто підрізати, адже вважається, що в цей день Господь благословляє все сильніше і все живе починає зеленіти і йти до зростання.

Крім обмежень у цей день, існує повір'я, що у день тижня, на який випадає Благовіщення, весь наступний рік не варто починати нові справи, інакше їх буде переслідувати невдача.

Слід виключити на цей день розважальні заходи і алкоголь і постаратися не лихословити. Крім того, Великий піст ще триває, єдиним винятком, який можна собі дозволити в цей день, є риба.

 

Велика субота

Велику суботу в народі називають Тихою суботою, оскільки в цей день не прийнято веселитися і розважатися, варто утриматися і від різних сварок. Великим гріхом вважають у цей день лихослів'я і лайки.1

2

Велика субота – день доброти, примирення і всепрощення. Сьогодні обов'язково попросіть вибачення у всіх, кого ви могли образити.

Також у Велику суботу не згадують покійних – не ходять на кладовище.

У суботу перед Великоднем обов'язково потрібно роздати милостиню всім потребуючим, яких ви зустрінете на своєму шляху.

У цей день великим гріхом вважається сміятися і веселитися. У народі кажуть, що хто буде сміятися в Страсну суботу, той весь наступний рік буде плакати.
Як і в попередні два дні, в суботу перед Великоднем нічого не можна віддавати з дому, хто б у вас що не просив. Таким чином ви можете віддати своє здоров'я, благополуччя, удачу.

Якщо погода у Велику суботу буде теплою і ясною, то і літо буде жарке і посушливе. А якщо в цей день холодно і дощитиме, то і літо буде прохолодним.

Також, згідно з прикметою, неспання в ніч на Великдень сприяє міцному здоров'ю, гарному врожаю, дівчатам допоможе бути щасливими в заміжжі, а юнакам обіцяє вдале полювання.

За матеріалами Znaj.ua та інформаційного агентства АСС

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: