fbpx

Місцеві бюджети Прикарпаття отримають у наступному році майже 100 млн грн з ренти від нафти і газу

Суспільство 10:31, 21.12, 2016

Верховна Рада віддала 5% ренти від нафти і газу на місця. Цікаво, що ці зміни в законодавстві не підтримали нардепи від партії "Свобода".

З початку 2018 року місцеві бюджети отримуватимуть 5% ренти від видобутку нафти і газу. За це тривалий час боролась партія "ВОЛЯ", а нардеп Юрій Дерев'янко є співавтором відповідного законопроекту №3038, повідомляє прес-служба народного депутата.

Його вчора прийняли народні депутати в другому читанні і в цілому. Щоправда, не підтримували законопроект депутати від ВО "Свобода", присутні на пленарному засіданні свободівці Марченко проголосував "утримався", Головко – не голосував. Законопроект був прийнятий 259 голосами.
 
На сьогодні вся рента від видобутку нафти і газу йде в державний бюджет. Згідно з прийнятим законом, з 2018 року рентна плата за користування надрами для видобування нафти, природного газу і газового конденсату розподілятиметься в такому співвідношенні: 95% ренти буде надходити до державного бюджету, а 5% – до місцевих бюджетів (2% – в сільські, селищні та міські бюджети, 1,5% – до обласних бюджетів та 1,5% – до районних бюджетів).
 
В Івано-Франківській області видобувається досить великий обсяг нафти і газу, з якого в державний бюджет щорічно йде близько 2 мільярдів гривень. За цим законом на Прикарпатті залишатиметься близько 100 мільйонів гривень.
"Через рік з видобутку надр до обласного бюджету щорічно надходитиме близько 30 мільйонів, приблизно стільки ж буде поділено між всіма бюджетами районів та ОТГ, де працюють нафтогазові компанії, а такі села як Битків, Пасічна, Спас, Ясеновець та інші, де ведеться активний видобуток, отримуватимуть близько 1 мільйона до своїх бюджетів", – зазначає народний депутат від партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев’янко.
У "ВОЛІ" кажуть, що цей закон забезпечить суттєві надходження громадам, які зараз не отримують від нафти і газу нічого, окрім тяжких екологічних наслідків. Цю проблему вони неодноразово порушували і на рівні області.
 
Нагадаємо, 1 листопада Верховна Рада схвалила проект закону №3038 в першому читанні "Про внесення змін до Бюджетного кодексу України (щодо впорядкування системи надходження і використання коштів з рентної плати за користування надрами для видобування нафти, природного газу і газового конденсату)". Тоді нардепи від "Свободи" також не підтримали його прийняття у першому читанні.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: