fbpx

Верховинська райрада висловилася проти об’єднання з громадою Косівщини

Політика 15:51, 31.01, 2016

У Косові жителі Верховинського та Косівського районів обговорили питання децентралізації державної влади та реформування органів місцевого самоврядування.

“Верховинський і Косівський – гірські райони, тому територіальні громади кожного із цих районів вправі ґаздувати на своїй рідній землі самостійно, чого і вимагають жителі обох гірських районів області. Ні про яке об’єднання ні один тверезомислячий верховинський а чи косівський чоловік питання не ставив і не ставитиме, тому що люди керуються здоровим глуздом і завітами мудрих гуцульських предків. Комуністичні вожді у 1962 році наполягли на бездумному об’єднанні двох районів – і що з того вийшло? А нічого! І Верховинщина, і Косівщина вільно і самостійно розвиваються, дякуючи Богу та патріотам-гуцулам, які відстояли свою честь і гідність та вибороли право громад у 60-х роках”, – йдеться у повідомленні прес-служби Верховинської районної ради.

Так, депутати районної ради звернулися до Президента, Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради України, комітету Верховної Ради України з питань державного будівництва та місцевого самоврядування та народних депутатів Анатолія Матвієнка, Юрія Солов’я, Михайла Довбенка, Володимира Шкварилюка, Юрія Дерев’янка та Юрія Бабія з проханням не застосовувати у гірських районах кардинальних змін під час проведення реформи та зберегти Верховинський район як адміністративно-територіальну одиницю.

“Нас знову заставляють, силують, неволять до нової децентралізованої кабали, як за радянських часів насильницькими методами заганяли селян до колгоспів, знищували справжнього господаря та нівелювали життєвий рівень населення країни. Тоді діяв тоталітарний комуністичний режим. Що ж відбувається у демократичному суспільстві сьогодні, на 25-му році незалежності Української держави? Чи не виселення економічними методами жителів гірських районів з прадідівської землі?” – йдеться у зверненні Верховинської районної ради.

Голова Верховинської районної ради Іван Шкіндюк під час зустрічі у Косові наголосив на виключно добровільному об’єднанні територіальних громад.

“На сходах а чи зборах селян у населених пунктах району люди мають сказати своє слово і визначитись у виборі. Насаджування ідей згори чи диктат можновладців ніколи не пройде у Верховинському районі. Як, звичайно, не пройде і в інших регіонах, де люди повинні вирішувати самі свою долю”,  сказав Шкіндюк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: