fbpx

Як врятуватися від весняної алергії

Здоров'я 15:13, 14.04, 2019

Нежить, сльози і першіння в горлі – здавалося б, всі ознаки застуди. Втім, це сезонна алергія. Зараз цвітуть береза, тополя і граб. Їх пилок дуже подразнює слизову. Лікарі кажуть: майже 40 відсотків українців страждають від цвітіння цих дерев.

Щоб захистити себе, фахівці радять обов'язково завішувати кватирки вологими тканинами, марлею, для того щоб пилок не потрапляв у приміщення, провітрювати кімнату, пише Сьогодні.Lifestyle.

А ще – менше гуляти в лісах і парках. І найдієвіший спосіб – відразу звертатися до лікаря, тому що алергія на пилок дерев може викликати навіть задуху.

Як відрізнити сезонну алергію від простуди

Поліноз майже ніколи не супроводжується підвищенням температури тіла вище 37,5. При алергії не буває гнійних виділень з носа, замість них – рясні, слизові і прозорі виділення. Проявляється поліноз і свербінням, почервонінням очей і алергічним кон'юнктивітом – при респіраторних захворюваннях такі симптоми майже не зустрічаються.

Крім того, застуда розвивається поступово, і її симптоми зазвичай тримаються не більш як тиждень, а алергія "нокаутує" раптово і може турбувати довго (до місяця). Якщо з року в рік в один і той же час у вас виникають однакові прояви – це поліноз.

Як перемогти алергію на пилок

Якщо ви страждаєте на поліноз, алергологи рекомендують користуватися антигістамінними препаратами: вони діють проти головного агента алергії – гістаміну, в результаті чого всі прояви хвороби проходять "тихіше". Ці ліки можна придбати в аптеці без рецепта, а про особливості прийому дізнатися з анотації.

Багато пацієнтів недолюблюють ці засоби через те, що вони викликають сонливість. Але мало хто знає, що цей побічний ефект характерний тільки для антигістамінів старих поколінь, сучасні ж ліки (наприклад, на основі цетиризину, феноксіфенадіну, лоратадину) сонливості не викликають.

Якщо комусь буде недостатньо їх ефекту, то в арсеналі алергологів є ще одна група ліків від полінозу  гормони. Як правило, вони більш ефективні, але можуть давати такі побічні дії, як головний біль, носові кровотечі, першіння в горлі. Тому їх потрібно приймати, тільки порадившись з лікарем.

Обозреватель пише, що весняна алергія може бути і в домашніх умовах. 

Прихід весни  чудовий привід прибрати павутиння та освіжити свій будинок. А заодно і змити алергени, що осіли за зиму.

"Ретельне прибирання допомагає позбутися пилу, плісняви, лупи домашніх тварин та інших алергенів, що можуть доставляти дискомфорт протягом всієї зими,  вважає президент Американського коледжу алергії, астми і імунології (ACAAI), доктор медичних наук, алерголог Тодд Мар.  Чимало людей вважає, що з настанням весни і осені приходить сезонна алергія. Але вони навіть не усвідомлюють, що алергени в приміщенні також можуть викликати закладеність носових ходів і легень ".

Мало хто знає, що в домашньому пилу живуть пилові кліщі  мікроскопічні організми, здатні викликати алергічні реакції в будь-яку пору року. А в плісняві знаходяться цвілеві грибки, які також є алергенами. І що алергія буває не тільки на шерсть і лупу тварин, а й на їх сечу і білкові мікрочастинки, що містяться в слині і секреті сальних залоз.

Звичайно, ніхто не хоче зустріти весну з закладеним носом. Вас теж не надихає така перспектива? Значить, прибирати в будинку все ж доведеться.

"Якщо ви не той, хто регулярно проводить весняне прибирання,  говорить Тодд Мар,  подумайте про те, щоб зайнятися ним в цьому році".

Співробітники ACAAI розповіли, як прибирати, щоб полегшити симптоми алергії:

  1. Використовуйте весь арсенал засобів для прибирання. Регулярно прибирайте будинок  так ви видалите більшу частину пилових кліщів. По можливості використовуйте циклонний вакуум, який видаляє пил і бруд з підлоги, або вакуум з HEPA (високоефективним повітряним фільтром). Встановіть в кімнатах повітряні фільтри з рейтингом MERV 11 або 12 і міняйте їх кожні три місяці. Хоча б раз на тиждень періть постільну білизну і опудала тварин, в яких накопичується найбільша кількість кліщів.

  2. Будьте сміливими. Позбудьтесь цвілі. Пліснява може рости скрізь, де є вода: у ванній кімнаті, кухні, підвалі і навіть купі сухого листя на задньому дворі. Зберіться з духом і приберіть всю видиму цвіль, використовуючи воду і миючий засіб. А потім прослідкуйте, щоб вимиті поверхні добре висохли. Щоб запобігти повторній появі плісняви, підтримуйте невисоку вологість в будинку (не більше 60 відсотків) і регулярно чистіть ринви. Використовуйте вентилятори для ванної кімнати і негайно витирайте стоячу воду.

  3. Приберіть лупу Пухнастика. Так, ваш домашній улюбленець просто чудовий. І ви його дуже любите. Але шерсть і лупа, що скупчуються в будинку, можуть посилювати симптоми алергії. Щоб прибрати їх, ретельно прибирайте і мийте підлоги, причому особливу увагу приділяйте улюбленим місцях вашого вихованця. І, головне, не пускайте домашнього улюбленця в свою спальню.

  4. Свіже повітря? Закрийте вікно! Хоча весняні бризи дуже привабливі, в період сезонної алергії вікна краще тримати закритими. Вітер може занести пилок рослин, що здатен викликати напади алергії. Тому закривайте вікна, в тому числі і в автомобілі. І обов'язково використовуйте системи кондиціонування повітря.

  5. Почніть прийом ліків до появи симптомів. Якщо ви алергік зі стажем, то точно знаєте, коли вас почне турбувати алергія. Скористайтеся цим знанням. Почніть приймати гіпосенсибілізуючі засоби за дві-три тижні до цього. А якщо нинішні ліки не допомагають, обов'язково проконсультуйтеся з алергологом.

Звичайно, ви не зможете захистити себе від всіх алергенів в період сезонної алергії. Однак ретельне прибирання будинку допоможе вам почуватися набагато краще!

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: