fbpx

Ветерани АТО у Франківську закликали побратимів об’єднатися для бізнесу і його захисту

Суспільство 19:16, 14.03, 2018

В День українського добровольця у першому ветеранському кафе "Dedas Puri" в Івано-Франківську зустрілися учасники АТО, представники волонтерських організацій та бізнесу, міського Центру зайнятості та обласної Служби ветеранів.

Ініціювати співпрацю між бізнесами ветеранів АТО у Франківську і на Прикарпатті – мету зустрічі озвучив засновник “Dedas Puri”, боєць батальйону “Донбас” із Бурштина Сергій Любих. Йшлося про залучення атовців до підприємництва, підтримку один одного у бізнесі – у формі замовлень та кооперації, а також захисту.

Як приклад Сергій Любих назвав кооперацію з реабілітаційним Центром учасників АТО “Бандерівський схрон”. У ветеранському кафе працюють мешканці реабілітаційного центру, а на вітрині – “Кава зі Схрону”.

“У центрі ми почали кілька бізнес-проектів, – поділився координатор “Бандерівського схрону” Ігор Чернецький. – Найбільш успішний на сьогодні – “Кава зі Схрону”. Є замовлення, не вистачає потужностей. Придбали ще два апарати для обсмажування кави, потрібні робочі руки. Хочемо організувати цей бізнес як цілком ветеранський, щоби все – від закупівлі кавового зерна до доставки кави замовникам – робили ветерани. Це буде і доброю нагодою зайнятися цікавою справою, і дасть заробіток”.

Нагадаємо, у “Бандерівському схроні” почали робити кавові суміші “хенд-мейд” – учасники ініціатви, мешканці Центру, обсмажують кавові зерна і готують із них купажі. Готові три суміші, асортимент розширюється.

20% виручки йде на руки працівникам, решта – на розвиток Центру, зазначив Ігор Чернецький. Він наголосив, що в “Бандерівському схроні” готові допомогти побратимам почати бізнес.

“Заохотити створювати своє і разом йти в бізнесі – задля цього ми сьогодні зустрілися”, – додав Чернецький.

Учасник ветеранської кооперації і ТОВ “Горець”, яке теж очолює ветеран-доброволець. Підприємство виготовляє сиропи до лимонадів та соуси. Цього року стартують із новинкою – гранатовим соусом для маринування всіх видів м’яса. “Робимо таке, чого немає в Україні. Але щоби це вже був не азербайджанський чи грузинський, а український продукт. Буде недорого. Стараємося дати людям відпочити від високих цін”, – сказав директор.

“Також закликаємо ветеранів об’єднатися для захисту бізнесів. Були прецеденти шахрайських дій, які перешкоджають відкривати бізнес атовцям”, – виступив Сергій Любих.

Його підтримав голова громадської організації “Об’єднання воїнів та волонтерів “Галицькі Леви” Роман Дорожівський. Він пояснив, що специфіка адаптації бійців після повернення з війни має трудність також і в тому, що ветерани не знаходять роботи із адекватною зарплатою. Мова про платню, наближену до платні у війську.

“Важливо дати вудочку, а не рибу. Ми шукаємо таку можливість. Спонукаємо хлопців відкривати свій бізнес, співпрацювати, брати один одного на роботу. Для Франківщини кооперація є традиційним способом ведення власної справи, тому покладаємося на це і запрошуємо ветеранів об’єднуватися. Маємо приклади, що ініціативні люди, які хочуть, можуть заробити і 15-20 тисяч”, – висловився Роман Дорожівський.

За інформацією Івано-Франківської міської філії обласного Центру зайнятості, торік одноразову допомогу на відкриття бізнесу отримали 5 учасників АТО. Виплата становила 240 тис. грн – на всіх. Цього року вже готові бізнес-плани 3 ветеранів – вони отримають допомогу до кінця березня. Ще 3 заявили про своє бажання стати підприємцями.

За словами представника Центру зайнятості, високооплачуваних вакансій на ринку праці Франківська та області дуже мало. Тоді як державна допомога учасникам АТО на початок бізнесу виплачується в першу чергу. Центр зайнятості веде повний юридичний супровід процесу відкриття підприємництва.

“Бачимо, що ветерани виїздять на роботу за кордон, хоч більшість із них хотіли би працювати вдома. Тому важливий позитивний досвід побратимів, які вже щось зробили, досягли. Ми відкриті до співпраці”, – підсумував Роман Дорожівський.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: