fbpx

Відійшов у вічність прикарпатський науковець Богдан Пташник

Суспільство 18:01, 25.02, 2017

22 лютого 2017 року перестало битися серце видатного вченого, педагога та організатора науки, члена-кореспондента НАН України, дійсного члена Наукового товариства імені Шевченка, почесного доктора Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника Пташника Богдана Йосиповича.

Про це повідомила прес-служба університету.

Народився Богдан Пташник 28 вересня 1937 р. в смт. Богородчани Івано-Франківської області. У 1959 році закінчив Івано-Франківський державний педагогічний інститут. З 1959 р. по 1961 р. працював учителем математики Росільнянської середньої школи (Богородчанський район), у 1961-1963 рр. – асистент кафедри математики Івано-Франківського державного педагогічного інституту, у 1963-1966 рр. – аспірант Інституту математики АН УРСР. Після закінчення аспірантури працював асистентом кафедри диференціальних рівнянь Львівського державного університету імені І. Франка. У 1968 р. захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата фізико-математичних наук.

У 1969 р. науковець розпочав свій яскравий творчий шлях в установах Академії наук України – у Фізико-механічному інституті та Інституті прикладних проблем механіки і математики ім. Я. С. Підстригача. Тут він отримав оригінальні наукові результати, відображені у понад 200 наукових працях, і створив наукову школу з теорії диференціальних рівнянь з частинними похідними. У 1989 році захистив докторську дисертацію "Некласичні крайові задачі для диференціальних рівнянь з частинними похідними". У 1990 році йому присвоєно вчене звання професора.

Під його керівництвом успішно захищено 17 кандидатських і 3 докторські дисертації. В 2002 р. його обрано академіком Академії наук вищої школи України, в 2003 р. – членом-кореспондентом НАН України, а в 2006 р. – дійсним членом Наукового товариства імені Т. Шевченка. У 2007 р. йому присуджено звання почесного доктора Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника.

Поховали Богдана Пташника сьогодні у Львові на Личаківському меморіальному кладовищі.

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: