fbpx

Відмова від висоток і заборона парковок: 4 нові будівельні норми змінять життя українців

Суспільство 21:08, 15.04, 2018

Нові ДБН поліпшать комфорт і безпеку, але підвищать ціну на квартири в новобудовах. В Україні заборонять будувати парковки всередині міських дворів, пожежним машинам забезпечать під'їзд до будинків, а дитячі садки можна буде відкривати прямо в багатоповерхівках - в Мінрегіонбуді підготували нові Державні будівельні норми (ДБН).

Всього змінили чотири норми, пише "Сегодня".

Перша – "Планування і забудова територій".

Головне в ній – вводиться максимальна щільність забудови: для 4-поверхових будинків це 45% площі кожного гектара, для 5-8-поверхових – 40%, для 12-25-поверхових висоток – не більше 30%. Цей захід дозволить обмежити щільність населення на 1 га до 450 чол. з можливістю підвищити її на 20% (до 540 чол.), якщо в 500 метрах є, наприклад, ліс або парк, великі магазини.

Зараз щільність можна підвищувати до безкінечності, що вже призвело до перенаселення вдвічі. Наприклад, в окремих мікрорайонах на столичних Позняках, щільно забудованих 22-25-поверховими "свічками". Обмежують норми і поверховість: в містах з населенням до 50 тис. чол. не може бути вище трьох поверхів, в більших (100-150 тис. чол.) – тільки 9-поверхівки, і лише в мегаполісах – будинки висотою понад 20 поверхів.

До висоток повинен бути забезпечений під'їзд пожежних машин з усіх боків, а не з одного, як зараз. Вводяться поняття "зеленої" (не можна будувати в парках і рекреаційних зонах) і "блакитної" (обмеження висотності) ліній, що визначаються місцевою владою. Заборонять розміщувати паркінги на території житлового комплексу. Альтернатива – дорогі підземні гаражі або відкриті майданчики за 300-500 м від розташування будинку.

Друга  "Вулиці та дороги населених пунктів".

Передбачає створення безбар'єрного проїзду для осіб з інвалідністю (зниження в окремих місцях бордюрів для заїзду і з'їзду, доріжки для інвалідних колясок), острівці безпеки на нерегульованих пішохідних переходах, огорожу стовпчиками-відбійниками зупинок громадського транспорту, заборона автопарковок на дорогах і тротуарах.

Ще дві нові норми стосуються шкіл і дошкільних установ. 

Вводяться вимоги до зниження енерговитрат на їх обігрів за рахунок утеплення, встановлення приладів автоматичного регулювання обігріву. У класах на одного учня має бути не 2-2,4 кв. м, а мінімум 3 кв. м площі. Також заплановано поступовий відхід від традиційних класних кімнат з партами до відкритого простору, де учні будуть сидіти вкругову біля столів. Щоб діти з особливими потребами могли займатися з іншими дітьми, в школах повинні з часом з'явитися пандуси, підйомники, розширять дверні прорізи для проїзду візків (з 80 до 100 см). Важливий момент – на перших-других поверхах житлових будинків дозволено розміщувати дитячі садки та ясла, розраховані на 120 дітей.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: