fbpx

Відомий архітектор Віктор Зотов запропонував знести у Франківську хоч одне архітектурне рагульство

Суспільство 16:47, 17.04, 2015

В "Urban Space 100" відбулася відкрита лекція відомого українського архітектора Віктора Зотова про урбаністику в місті.

Послухати киянина прийшло чимало молодих архітекторів, дизайнерів та просто активних людей, кому цікава тема урбаністики. Серед присутніх був і головний архітектор міста Володимир Гайдар, пише Репортер.

Головними тезами майже двогодинна лекції від Віктора Зотова були – справжність, простота та відкритість, які повинні бути у міському середовищі.

"Сходи, паркани, реклама – це зло, – говорить Зотов. – Має бути відкритий доступ, простір".

Архітектор показав на слайдах кілька прикладів відкритих і доступних просторів в інших країнах, наприклад, площі в Сан-Марко, Барселоні.

"Тут нічого не набудовано, рівна площа, лише люди, голуби, ну і ще, можливо, переносні парасольки. Все, – коментує Зотов. – Там цінують простір. Найцінніша властивість площі тоді, коли вона наповнюється людьми. У Києві на Хрещатику – фонтани, які займають 30% території, стінки, ялинки, палки, розкладки, машини. Людям там нема що робити. Місто – це простір між людьми. Так ще Аристотель казав".

За словами архітектора, дуже класне починання в "Теплого міста" – зробити в Івано-Франківську ще кілька пішохідних вулиць, зокрема вулицю Вірменську та Грюнвальдську.

"Я впевнений, що вийде, – говорить Віктор Зотов. – Але важливо включити транспортників, які би сказали, що в місті можна, а що ні. Франківськ точно попереду в Україні щодо цього. В Києві я не знаю жодної пішохідної вулиці. Про їх створення навіть не говорять. П’ять років тому я заговорив про це, ідею сприйняли як ідіотизм. В столиці 3 млн населення, а тут 200 тисяч. Потім раз Майдан – і рік ніхто не їздить. Зробили опитування, виявилося, що деякі водії оцінили покращення транспортного руху. Пішохідні вулиці – дуже важливо".

Також, за словами архітектора, важливе вміння цінувати справжнє.

"Я вперше в Івано-Франківську, і тут є відчуття Європи, – говорить Зотов. – Від Києва до Франківська так само, як від Франківська до Амстердама. Тут є європейськість і куча автентики – оцього справжнього".

Що не сподобалося у місті? Показуючи на засклений будинок навпроти Білого дому, каже, рагульство в архітектурі – це випробування, яке нам треба пройти. Мовляв, як буде воля більшості, такого може не бути.

"Я надіюся, що саме звідси підуть якісь зміни, – каже на завершення лекції Віктор Зотов. – У мене до вас буде прохання знести щось, що буде прикладом для всієї України".

Довідка: Віктор Зотов – засновник архітектурного бюро "ZOTOV&CO", яке спеціалізується на сучасній архітектурі та урбаністиці, орієнтуючись перш за все на європейську архітектуру.

Він є засновником і куратором міжнародного архітектурного фестивалю "CANactions".

Віднедавна Зотов один з членів журі міжнародного архітектурного конкурсу "Child-friendly public space", який проводиться для Івано-Франківська.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: