fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Суспільство
  • "Туристи мають бути живими": відомий гірський рятувальник, що звільнився через псевдореформу, повернувся навчати колег

"Туристи мають бути живими": відомий гірський рятувальник, що звільнився через псевдореформу, повернувся навчати колег

Суспільство 17:24, 25.01, 2018

У гірську рятувальну службу – в Аварійно-рятувальний загін спеціального призначення ДСНС в Івано-Франківській області – повернувся досвідчений рятувальник з 40-річним стажем, колишній начальник 3-ї пошуково-рятувальної групи гірської пошуково-рятувальної частини, мешканець Верховинщини Василь Кобилюк.

КУРС писав про результати реорганізації гірської рятувальної служби на Івано-Франківщині  досвідчені гірські рятувальники звільнилися, не побачивши себе в новій структурі.

Реформа, яку в червні зі скандалом почало обласне управління ДСНС, "витиснула" зі спецзагону гірських рятувальників керівний склад  всім було оголошено про скорочення. Керівні посади були "воєнізовані"  за наказом ДСНС, обіймати їх мають право тільки атестовані працівники, з військовими званнями. Таких у гірській рятувальній службі в силу її специфіки не було ніколи. Відтак на заміну професіоналам із досвідом пошукових та рятувальних робіт у горах прийшли професіонали пожежної справи без "гірського" досвіду. 

Читайте також: "Так дістало, що мовчати не можу", – головний гірський рятувальник області про реорганізацію служби

Серед тих, хто звільнився минулої осені, бо не бачив свого місця у "реформованій" службі, був легендарний рятувальник Василь Кобилюк. Про своє повернення сьогодні він повідомив у мережі. 

"Я повернувся на роботу в загін спеціального призначення – систему Державної служби з надзвичайних ситуацій України. Мене попросили очолити, організувати і забезпечити професійну підготовку гірських рятувальників, які, як і раніше, не матимуть своєї юридичної структури, а працюватимуть в спеціалізованій пошуково-рятувальній частині АРЗ СП УДСНС в Івано-Франківській області. Вирішив піти на строк 100 днів, а там видно буде", – написав Василь Кобилюк.

"Гори не потали в землю і не зрівнялися з рівниною, туристів в них не стало менше, і серйознішими вони, на жаль, теж не стали, а іншої дієвої служби, крім СПРЧ, яка б опікувалась питаннями безпеки в горах, на даний час на Івано-Франківщині немає, – аргументував своє рішення Кобилюк. – Враховуючи одностайну підтримку усіх без виключення гірських рятувальників, з якими ми раніше працювали разом і які в цю структуру добровільно перейшли 3 місяці тому, за наполяганням нинішнього керівництва загону, я погодився повернутися в службу.

Боротися з "системою" не збираюся, буду виконувати свої посадові обов’язки і робити корисну справу для рятувальників, а відповідно і для самих туристів. Рятувальник має бути фізично сильним, вправним, витривалим, знаючим місцевість і без шкідливих звичок. Задля того, щоб саме так і було, я і повернувся в службу".

Рішення Василя Кобилюка було сприйняте неоднозначно. Туристи радіють, тоді як колеги закидають йому непослідовність – мовляв, "грюкнув дверима", а потім усе ж пішов на співпрацю з тими, хто спотворив гірську рятувальну службу псевдореформою.

"Скоро на краще нічого не зміниться, і не сподіваюся. Але туристи в чому винні? Вони хочуть ходити в гори і в разі НС отримати допомогу. Кваліфіковану, швидку, професійну і дієву. Хай громадські служби стануть на ноги. Коли я побачу, що вони швидко і оперативно реагують на НС, я покладу цей хрест і повернуся в свій бізнес. Але зараз залишити цих "рятувальників" 1990-1995 р. н. наодинці зі стихією і потерпілими совість не дозволяє. В мене колосальний гірський досвід 40 +. Ви пропонуєте забрати його з собою в могилу… Хтось же має тягнути цей віз… Політика і амбіції тут ні до чого. Трава має бути зеленою, а туристи живими. Крапка", – відповів на закид Кобилюк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: