fbpx

Відомий на весь світ камерний хор "Феліціо" святкує своє 20-річчя

Стиль життя 14:51, 28.02, 2019

Знаному хору "Феліціо" з Надвірної – 20 років. Його учасники виконують релігійні, світські пісні, щотижня співають літургію, а на Різдвяні свята неодмінно весело та гучно колядують.

Художній керівник колективу – Наталя Байдак, яка є депутатом Надвірнянської міськради від партії "ВОЛЯ".

Ідея створити співочий колектив виникла після поїздки в Тезе до Мілана, розповідає Наталя Байдак. Вразило, коли десятки тисяч молодих людей збираються і співають разом, прославляючи Бога, каже жінка. 

"Відтак і в Надвірній захотіла створити колектив, який би зміг робити щось радісне разом. Я музикант за фахом та маю багато друзів, які люблять співати. Почали ми з пісень, які співають у Тезе на прославу Божу. Потім був проект "Голгофа – шлях до воскресіння". Також співали римо-католицьку месу, нас захоплювали григоріанські розспіви. Потрохи почали співати літургію, світську та сучасну музику. Потім і власні обробки з’явилися", – говорить Наталя Байдак.

За 20 років в хорі співало понад 200 людей. Далеко не всі, каже його керівник, мають музичну освіту, однак дуже люблять співати. 

"Назва "феліціо" в перекладі – щасливі разом! В нашому колективі поряд з вчителями музики співають інженери, студенти, учні, державні службовці. В нас щотижня обов’язково по дві репетиції. Тут люди скидають тягар повсякденного життя, всі проблеми. Адже спільна мета – творити щось добре разом – прекрасно звільняє від усіх турбот. Це така собі вокалотерапія, енергетичний обмін", – ділиться художній керівник.

В різдвяний період "Феліціо" ходить колядувати від хати до хати. Тоді йдуть в рух і гітари, і трембіти, бубни та баяни.

"Чимало колядок виконуємо у власному аранжуванні. Це запалює людей і дає можливість пережити яскравіше радість новини про народження Ісуса. Коли автентичний гурт поєднує свій спів, до прикладу, з рок-гітарою, то відчувається справжній дух Різдва. Коляда, яка звучить у невеликій квартирі, енергія, яка переповнює, – це неймовірно", – говорить Наталія Байдак. 

Богослужіння, які співає "Феліціо", можна відвідати у Прикатедральному соборі Благовіщення Пресвятої Діви Марії, що в Надвірній. Літургії, каже пані Наталя, це неймовірна відповідальність, щастя і захоплення. 

Окрім цього, має хор "Феліціо" й великий репертуар народних пісень та творів на час Великого посту. Щороку організовує театралізовані Хресні дороги.

Гуцульські колядки у власному аранжуванні хор "Феліціо" виконав на цьогорічному міжнародному фестивалі у Львові "Велика коляда". У супроводі дримб та трембіт заколядували в’язанку автентичних коляд: "Ой, у дівоньки", "В глибокій долині", "Іже по горі-горі".

На правах реклами

 
 
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: