fbpx

Влада та громадські організації об’єднались задля подолання рабства на Прикарпатті

Суспільство 19:40, 20.03, 2015

Пересічні мешканці Івано-Франківщини про проблему торгівлі людьми знають небагато і часто вважають її нецікавою, сухою статистикою.

Чиновники також не завжди добре обізнані зі своїми обов'язками та не завжди можуть надати необхідну допомогу жертві торгівлі людьми. Щоб допомогти державним структурам ефективно співпрацювати у протидії торгівлі людьми, Карітас розпочав на Прикарпатті масштабний проект у співпраці з Департаментом соцполітики Івано-Франківської облдержадміністрації.

За даними Міжнародної організації з міграції, з 2000 по 2014 роки звернулося 10 945 українців, які стали жертвами торгівлі людьми. За 2014 рік виявлено 903 постраждалих.

Проект “Впровадження механізму взаємодії суб'єктів, які здійснюють заходи у сфері протидії торгівлі людьми в Івано-Франківській області” покликаний зробити допомогу постраждалим від работоргівлі максимально ефективною. Він розпочався у жовтні 2014 року і триватиме до лютого 2016 року. 

Щоб допомогти жертві торгівлі людьми якомога швидше вирішити усі проблеми, з якими вона зіткнулася з вини работоргівців, в рамках Проекту створені мультидисциплінарні групи, до яких входять фахівці різноманітних державних та недержавних структур. До прикладу, якщо людині потрібно знайти роботу, запрошуються представники центру зайнятості, треба виробити новий паспорт – представники міграційної служби, потрібна медична допомога  долучається управління охорони здоров'я. Виявляють жертв торгівлі людьми найчастіше правоохоронні органи, які й скеровують постраждалих у Карітас чи відповідні державні структури.

За подальшу реабілітацію людини відповідають працівники центрів соціальних служб та молоді, які також залучають психологів. Юридичний супровід в суді надають адвокати, послуги яких оплачує Картітас та Представництво МОМ в Україні. "Усі фахівці працюватимуть разом над тим, щоб якомога швидше повернути постраждалу від торгівлі людьми особу в суспільство, щоб вона відчувала себе повноцінною і не відчувала себе чужою, приниженою чи упослідженою, – акцентує керівник Проекту Людмила Сівецька, працівник БФ “Карітас Івано-Франківськ УГКЦ”. Проектом передбачено у 2015 році провести 7 тренінгів для 125 спеціалістів мультидисциплінарних груп з цілої області.

Карітас займається проблемою протидії торгівлі людьми з 2004 року. Як повідомив директор Карітасу отець Володимир Чорній, за цей час Консультативний центр допомоги постраждалим від торгівлі людьми надав комплексну допомогу 161 особі, яка стала жертвою работоргівлі.

Проект реалізує благодійний фонд "Карітас Івано-Франківськ УГКЦ" у тісному партнерстві з Департаментом соціальної політики ІФОДА за сприяння Представництва Міжнародної організації з міграції та фінансується Європейським Союзом, Швейцарською конфедерацією, Агентством США з міжнародного розвитку (USAID).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: