fbpx

Власники BMW, Porsche і Range Rover не платитимуть "розкішний" податок

Економіка 19:56, 30.12, 2014

Зате під новий податок потрапляють усі легковики з бензиновими і дизельними двигунами понад 3000 cм куб.

28 грудня Верховна Рада ухвалила зміни до Податкового кодексу, які в тому числі передбачають сплату податку на розкішні автомобілі.

Утім, як пише AUTO-Consulting, законопроект з гучною назвою про податкову реформу і обсягом понад 400 сторінок таїть в собі безліч "сюрпризів".

"Наприклад, власникам певних авто тепер належить платити транспортний податок. Але автори законопроекту знову наступили на ті ж "граблі", що і в свій час Сергій Тігіпко. Вони вирішили, що ступінь розкоші авто потрібно визначати за обсягом двигуна", – пише видання.

Виявилося, що такий підхід залишає за межами оподаткування такі авто як BMW X5, Mercedes-Benz ML, Porsche Macan, Cayenne, Panamera, Range Rover Sport. Але в той же час його будуть платити з фермерського пікапа Toyota Hilux або Ssang Yong Rexton. Причому платити немало і протягом 5 років. Крім них, під новий податок потрапляють усі легкові автомобілі до 5 років з бензиновими і дизельними двигунами понад 3000 cм куб.

Як зазначається, ставка податку єдина для всіх  25 000 грн. Його потрібно буде сплатити 1 раз на рік, а платіжку будуть надсилати податківці за місцем реєстрації власника авто до 1 липня поточного року. Однак, якщо авто буде продано, то податок будуть вважати пропорційно кількості місяців володіння.

Як відомо, власники авто вже чотири рази заплатили підвищені податки.

"Перший раз  це податки із заробітної плати, які і зараз диференційовані залежно від суми. Другий раз, при купівлі такого авто, вони сплачують підвищені відрахування до Пенсійного фонду за ставкою 5%, тоді як з інших авто  3%. І втретє, коли оплатили високі мита, акциз, ПДВ при розмитненні авто, а це сотні тисяч гривень. І по-четверте, коли заправляють свої авто на АЗС, вони платять збільшений дорожній збір",  пише видання.

Якщо підсумувати всі підвищені податки, які сплачені з дорогих авто, то це в рази більше, ніж транспортний податок, який збираються стягувати.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: