fbpx

Вогонь боротьби і нескореності гартує Україну

Суспільство 17:51, 16.10, 2017

У суботу, 14 жовтня, численне українство у різних куточках країни урочисто відзначили значні свята для творення нової історії – День Захисника України, 75-річчя створення Української Повстанської армії та християнське Покрови Пресвятої Богородиці. Вагомо його відзначили і на теренах Яремчанщини.

Народне віче в Яремчі, яке відбулося біля могили і пам’ятника Борцям за волю України, запало глибоко у серце тими гіркими споминами і сторінками новітньої історії боротьби: у борні із російським агресором загинули Андрій Шудравий і Павло Ільчук. Ще майже 140 побратимів зараз у строю, сповідуючи ті ідеали і принципи боротьби предків, які розуміли, що їм не побороти тоді, у 1940-1950 роках, совєтську військову машину. Але вони їй протистояли, і на цих славних сторінках ми маємо будувати Україну.

Найщиріші вітання присутнім адресували Яремчанський міський голова Василь Онутчак, який розповів про вагому історію держави і численних її захисників, та секретар виконавчого комітету Володимир Губарчук, який пройшов через горнило війни із Росією.

"Ми під Божим Покровом захищали нашу територію, відстоюючи Богом дану нашу неньку-Україну, – промовив він. – Нелегкий час випав на вашу долю, шановні комбатанти УПА, коли не можна було навіть сказати слово "Україна"".

Найщиріші слова вдячності Володимир Губарчук висловив побратимам-захисникам: "Друзі, нас з вами познайомила війна, і цю долю ми повинні пронести з честю і жити так, щоб на наших вчинках зростало багато майбутніх поколінь українців". 

Багатьма зворушливими нотками взиває жовтневий день створення УПА і в серці депутата обласної ради Андрія Марійчина, дідусь і бабуся якого Григорій і Марія Вацеби поклали життя на вівтар боротьби.

"Українська повстанська армія заклала основні принципи державності, у 1940—1950 роках не було жодних шансів на перемогу, та найкращі сини і дочки України, справжні Герої, незважаючи на жодні обставини, віддали свої життя за Незалежність. Як не старалася радянсько-компартійна система, вона не зуміла знищити дух волелюбності і нескореності, який проріс через той мур. Маємо нове покоління Героїв, яким генетично передалися гени воїнів, і вони, незважаючи на недостатність в озброєнні і ресурсах, спинили одну із найбільших армій у світі", – відзначив депутат облради.

Урочисте вшанування захисників України відбулося і в урочищі Копчин села Микуличин, яке тісно пов’язано із славетно-трагічною долею повстанця, керівника місцевої боївки СБ Юрія Кіф'яка (псевдо "Шугай"), його побратимів та батька, який, щоби не видати сина, кинувся зі скали, потягнувши за собою одного із загарбників.

"Щоб вшанувати їхній подвиг, а також воїнів російсько-української війни, неподалік встановлено пам’ятник, напис на якому "Від поколінь до поколінь" передає ось те прагнення жити у власній державі, увіковічуючи столітні ідеали боротьби, – розповідає депутат Яремчанської міської ради Петро Куртяк. – Він, сповідуючи ідеали боротьби свого роду, четверо представників якого загинули в упівських рядах, після кривавої перемоги Революції Гідності вирушив на Схід виконати свій військовий обов’язок".

Щира молитва і пісня додавали своєї енергетики і знаменності у День Захисника України. Особливої емоційності в Яремчі додавав виступ ансамблю "Гуцулія" із Івано-Франківська, а в Микуличині – ініціатора проекту "У нас єдина доля – ім’я їй Україна", художника, поета, автора слів до пісень "Молитва захисника" і "Ти знову", яку заспівав Василь Михайлович, Петра Грицюка, фольклорно-етнографічного колективу "Карпатські зорі" і літературно-мистецького об’єднання "Згарда".

Зараз настав той час, коли нам спільно треба побудувати ту Україну, сильну, потужну і економічно міцну, про яку мріяли у криївках, залишаючи останню кулю у смертному бою для себе, вояки УПА, за яку вмирали воїни на Сході України. Тож нехай День Захисника ознаменує втілення у життя ідеалів, які гартовані у полум’ї воєн.

На правах реклами

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: