fbpx

Володимир Стецюк у Франківську: Нафтогазова галузь гостро потребує кваліфікованих працівників

Економіка 09:11, 18.04, 2019

Директор з операційної діяльності Представництва «Регал Петролеум Корпорейшн Лімітед» Володимир Стецюк розповів студентам Університету Короля Данила про дефіцит кадрів у нафтогазовій сфері та що потрібно зробити, аби успішно працювати у газовидобувній компанії.

«Регал Петролеум Корпорейшн Лімітед» представляє в Україні інтереси британської компанії Regal Petroleum. Більше 20 років займається видобутком газу та газового конденсату на двох родовищах у Полтавській області.

Компанія входить у топ-10 найбільших платників податків у Полтавській області та до сотню найбільших платників в Україні. За 2018 рік у місцеві бюджети сплачено 30 млн грн податків та 15,7 млн грн рентних платежів.

Також компанія робить свій додатковий внесок у соціальний розвиток громад Полтавщині, щорічно виділялючи близько 1,5 мільйона гривень.

«Ми соціально відповідальна компанія. І завжди беремо участь у розвитку соціальної інфраструктури тих громад, де працюємо. Фінансували роботи з реставрації спорткомплексу, дитячого садку, будинку культури, зробили водогін», – розповідає Володимир Стецюк.

В останні роки фінансування проектів відбувається за результатами спільного обговорення з представниками місцевої влади та селищних рад. «До початку року громади презентують проекти, які хочуть реалізувати, і далі ми домовляємося про конкретні суми», – каже Стецюк.

1

Допомагають газовики і місцевим спортсменам з виїздами на міжнародні змагання. Проводять освітні конкурси для дітей. На початку війни активно допомагали військовим.

За словами Стецюка, в останні роки Україна  взяла  курс на енергонезалежність і  відмову від покупки зовнішніх енергоносіїв. Активно розвивається енергетична галузь, у першу чергу – нафтогазовидобувна.

При цьому державні і приватні компанії нафтогазового сектору щодня стикаються з дефіцитом кваліфікованих кадрів. Це не тільки профільні спеціалісти  з нафтогазовидобутку – технологи, буровики чи геологи. Галузь потребує дуже широкого спектру фахівців.

Для розуміння – для обслуговування однієї бурової потрібні послуги близько 50 різних компаній. Починаючи від постачання ламп, закінчуючи складними сервісами бурових розчинів та обладнання.

«Щоб профільні фахівці могли комфортно і якісно працювати, потрібні різні спеціалісти. В тому числі управлінці, економісти, бухгалтери та інші. Також звичайні підприємці, які, наприклад, можуть надавати транспортні послуги тощо», – пояснює  Володимир Стецюк.

2

Менеджер зауважує, що сьогодні в Україні склався прикрий парадокс на ринку праці. На біржі повно претендентів, які шукають роботу, але в багатьох сферах, зокрема нафтогазовидобувній, існує гострий дефіцит кадрів.

На переконання Стецюка, вирішувати проблему потрібно комплексно – реформами професійної та вищої освіти, а також зміною законодавства про працю.

Держава і роботодавці мають створити умови, щоб випускники вузів після завершення навчання йшли не на базар чи їхали за кордон на низькокваліфіковану працю, а йшли працювати за отриманим профілем і здобували досвід, приносили користь державі.

Володимир Стецюк радить студентам при виборі майбутньої спеціальності чи роботи вчасно зважити усі виклики та переваги.

Основним викликом у нафтогазовій сфері є регіональність – працювати доводиться там, де є корисні копалини. Працівник має бути готовим, що прийдеться виїжджати зі звичних і комфортних умов. Їхати працювати десь у полі, селі.

«Це потрібно розуміти на стадії вибору професії, стадії працевлаштування. Аби досягнути чогось, треба певною мірою чимось пожертвувати. Хотілося б, щоб всі свідомо підходили до вибору фаху. І розуміли, що їх чекає у професії», – завершив Володимир Стецюк.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: