fbpx

Володимир Єшкілєв епатував франківців лекцією про місто-вампіра. ФОТО, ВІДЕО

Культура 13:55, 10.06, 2016

"Хресний батько" станіславського феномену Володимир Єшкілєв у своїй лекції в галереї-книгарні "Під лиликом" запропонував концепцію міста як літературного вампіра.

Йшлося про міста взагалі і Франківськ зокрема. Лекцію подали франківцям від фестивалю Porto Franko Gogol Fest.

У письменника Володимира Єшкілєва тема вампіризму присутня на всіх рівнях тексту від початку його вступу в літературу. Цього разу він обіграв її із залученням такого поняття як "егрегор", маючи на увазі енергетику міста. 

Поняття "вампіризму" Єшкілєв запропонував потрактувати як "практику присвоєння", "привласнення". Місто як живий простір на одному з рівнів свого життя привласнює у мешканців їхні тексти – умовно кажучи, живиться ними, творить з них власний гіпертекст. 

За Єшкілєваим, частину текстів місто "всмоктує", частину  відкидає. Серед відкинутих  графоманія, "копіпастинг", нікчемні тексти письменників, які помилково важають себе письменниками. Серед таких  вихідці зі сіл, яких місто відторгує і не дає повноцінно розвиватися ані їхнім текстам, ані їм самим. 

Остання сентенція пожвавила аудиторію, серед якої, очевидно, були люди, що віднесли себе до категорії "відторгнутих". 

Зокрема, письменник Степан Процюк поцікавився у колеги витоками його стійкого несприйняття вихідців із сіл у місті. Володимир Єшкілєв був відвертим. 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: