fbpx

"ВОЛЯ" пропонує створити робочу групу для обговорення формування госпітальних округів з громадами

Здоров'я 16:28, 13.03, 2017

Обласна рада та облдержадміністрація мають утворити робочу групу для проведення виїзних нарад та обговорень з громадами районів області, щоб при формуванні округів першочергово враховувалась думка громад.

На цьому наголосила депутат обласної ради від партії "ВОЛЯ" Ольга Федишина під час розгляду питання "Про підтримку звернення депутатів Вінницької обласної ради 7 скликання до Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України щодо ситуації, яка склалась з формуванням проекту госпітальних округів" на сесії облради 10 березня, йдеться у прес-релізі партії "ВОЛЯ".

Депутат обласної ради від партії "ВОЛЯ" Олег Атаманюк зазначив, що на колегії департаменту охорони здоров’я було напрацьовано позицію нашої області стосовно формування 5 госпітальних округів з центрами в Івано-Франківську, Коломиї, Калуші, Надвірній та Косові. В той час, за словами Атаманюка, всі розуміють, що і громадськість Долинщини також має свою позицію щодо створення окремого госпітального округу.

"Проблема навколо створення госпітальних округів обумовлена тим, що не було достатньої інформаційної кампанії, не обговорено з громадськістю модель реформування галузі охорони здоров’я у створенні госпітальних округів. Тому звернення будемо підтримувати, але нам, як органу місцевого самоврядування, потрібно зайняти позицію щодо того, що госпітальні округи в першу чергу формує власне місцева громада, а вже Міністерство затверджує, тому думка громади має враховуватись першочергово", – наголосив Атаманюк.

Ольга Федишина наголосила, що в державі вчергове відбуваються певні реформи, однак громаду лише ставлять до відома. Яскравий приклад навела Федишина: спочатку Кабмін зобов’язав всі адміністрації напрацювати межі госпітальних округів і їхні центри, а вже потім пропонує утворювати госпітальні ради на базі органів місцевого самоврядування для обговорення з громадами.

"Мені здається, що мало б бути все навпаки: спочатку мали б утворити госпітальні ради, залучити туди представників обласних центрів, міст обласного підпорядкування, районних рад, а також об’єднаних територіальних громад, а вже потім доводити до Міністерства охорони здоров’я напрацьовані пропозиції, які обговорені з громадами і де враховані інтереси людей",  відзначила Федишина.

Для того, щоб робота зі створення госпітальних округів була проведена в правильній хронології, Ольга Федишина запропонувала обласній раді та облдержадміністрації спільним розпорядженням утворити робочу групу для проведення виїзних нарад і обговорень на території районів та перспективних центрів госпітальних округів.

"Такі наради потрібні для того, щоб погоджувати з громадами їхнє бачення, як і що має бути утворено, а не чекати, поки Кабмін нав’яже свою позицію, які в нас мають бути госпітальні округи і якою має бути їх кількість. Громади краще знають особливості своїх місцевостей, стан доріг, якість медичних послуг тощо, тому бачення громади має першочергово враховуватись керівництвом держави",  наголосила Федишина.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: