fbpx

"ВОЛЯ" вимагає від "Даноші" відшкодувати збитки від викиду нечистот у Дністер

Суспільство 15:25, 01.09, 2015

Активісти "ВОЛІ" й громада с. Делієве вимагають оштрафувати ТзОВ "Даноша" за витік нечистот із свинокомплексу та відшкодувати завдані екології збитки. Від правоохоронних органів – перевірити факти діяльності підприємства, які завдавали та можуть завдати збитків екології, та притягнути винних до відповідальності.

Партія "ВОЛЯ" покладає відповідальність за забруднення регіону на керівництво Івано-Франківської області та Держекоінспекцію, які не контролюють дотримання екологічних стандартів "Даношою".

11 серпня стоки свиноферми "Даноша" вкотре потрапили у потічки села Делієве Галицького району, проби води там показали перевищений вміст аміаку в п’ятдесят разів.

Екологи називають такий витік екологічною катастрофою.

Активістка партії "ВОЛЯ" Марія Підгаєцька повідомила, що підприємство "залатало трубопровід, перегородивши потічок, викачало забруднену воду". Проте екологи не можуть гарантувати, що нечистоти не дісталися Дністра.

Також однією з причин забруднення водойм у селі, за словами Підгаєцької, є те, що площа санітарно-захисних зон не відповідає нормам: відстань від свинокомплексу до найближчого будинку – 900 м, замість допустимих 1,5 км. 
 
"Даноша" – це один з небагатьох іноземних інвесторів в області. Ми повинні захищати такі капіталовкладення, якщо підприємство дотримується всіх екологічних стандартів та не створює небезпеки для людей. На жаль, це не перший випадок порушення екологічного законодавства інвестором,  підкреслює член Ради партії "ВОЛЯ" Ольга Галабала. – "Даноша" використовувала підземні води у районі, не сплачуючи податок. Окрім цього, дорога у Делієве через те, що була перевищена тоннажність транспорту, який їздить до свинокомплексу через село, – розбита, а в хатах пішли тріщини по стінах".

Півроку тому був виявлений факт незаконного відбору близько 360 тис. м куб. підземних вод службовими особами ТзОВ "Даноші" у Галицькому районі. Суму збитків оцінюють у понад 15 млн грн.

Нагадаємо, коли вперше стався витік нечистот у Делієвому, 15 травня, громада села звернулася до голови Галицької райдержадміністрації Ярослава Бартківа з вимогою не допустити повторного викиду і забруднення річки Дністер. 
"Наше звернення було розглянуто лише 25 серпня. Голова розпорядився створити робочу групу, яка, найімовірніше, не вплине на ситуацію, адже в таких випадках мала б працювати відповідна комісія,  розповідає Підгаєцька. – Вперше гноєпровід прорвало через погане з’єднання, і забруднена вода, найімовірніше, потрапила до Дністра. Вже тоді, за даними екологічної експертизи, аміак у воді перевищував норму в 20 разів, але вирішення ситуації ні від ТзОВ "Даноша", ні від райдержадміністрації не було".
Раніше активісти "ВОЛІ" та громади сіл Делієве, Лани і Водники у Галицькому районі вимагали від підприємства надати документальне підтвердження законності будівництва свинокомплексів на території їх сіл.
 
Нагадаємо, народний депутат від партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев’янко на прохання громади с. Делієве звертався до ТзОВ "Даноша" надати інформацію щодо викидів шкідливих речовин в атмосферу та кількості поголів’я свиней, які вирощує підприємство. Також Дерев’янко направляв звернення до Управління агропромислового розвитку Калуської РДА стосовно самовільного використання "Даношею" земельної ділянки в урочищі "Лази" Сівко-Войнилівської сільської ради.
Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: