fbpx
  • Головна
  • Новини
  • Політика
  • "ВОЛЯ" виступає за створення госпітального округу з центром у Надвірній та збереження Надвірнянського району

"ВОЛЯ" виступає за створення госпітального округу з центром у Надвірній та збереження Надвірнянського району

Політика 09:24, 05.10, 2016

Народний депутат від партії "ВОЛЯ" Юрій Дерев’янко звернувся до Кабінету Міністрів України з проханням передбачити створення Надвірнянського госпітального округу Івано-Франківської області з центром у місті Надвірна та про збереження Надвірнянського району після реформи адміністративно-територіального устрою.

Про це повідомила прес-служба нардепа.

Юрій Дерев’янко вважає, що у сучасних умовах проведення реформи децентралізації особливо важливим питанням є повне врахування інтересів територіальних громад з метою забезпечення соціально-економічного розвитку кожного регіону і задоволення життєвих потреб кожної людини, у тому числі й у сфері медичного забезпечення.

"На території Надвірнянського району 32 населених пункти з 47 є гірськими, знаходяться на значній відстані від обласного центру", – підкреслив нардеп.

Дерев’янко вважає, що Надвірна може стати центром району, який міг би об’єднувати території гірських населених пунктів.

"Місто Надвірна має необхідну матеріальну базу, щоб стати не тільки центром району, але й центром госпітального округу",  підкреслив нардеп.

Однак, за його словами, експерти Мінрегіонбуду запропонували утворення тільки 3 районів і 3 великих госпітальних округів в Івано-Франківській області з центрами у містах Івано-Франківську, Калуші та Коломиї. У такому разі Надвірнянський район та Яремчанська міська рада повинні увійти до Івано-Франківського госпітального округу, а Верховинський район – до Коломийського госпітального округу.

"Вищезазначена пропозиція викликає глибоке обурення у мешканців гірських населених пунктів. Це пов’язано з тим, що під час формування госпітальних округів Івано-Франківської області залишилися поза увагою важливі для цього процесу фактори",  заявив парламентар.

Він навів дані, згідно з якими Центральна районна лікарня Надвірнянського району обслуговує мешканців населених пунктів району в кількості 115 555 осіб, Верховинська центральна районна лікарня – 30 529 осіб, а Яремчанська центральна районна лікарня і Ворохтянська МЛ – 22 406 осіб. 

"У випадку, якщо не буде виділено окремий Надвірнянський госпітальний округ, це унеможливить доступність, своєчасність і якість надання медичних послуг, особливо невідкладної медичної допомоги",  вважає Дерев’янко.

Він також додав, що варто врахувати густоту населення на території гірських районів Івано-Франківської області у порівнянні з іншими районами та час прибуття до медичного закладу для надання медичної допомоги у невідкладних випадках з усіх куточків госпітального округу. 

"Час руху автомобільним транспортом від м. Яремче до м. Івано-Франківськ складає 1 год. 11 хв., у той час, як до м. Надвірна – 27 хв",  пояснив свою позицію депутат.

При цьому нардеп вважає за необхідне також враховувати особливості рельєфу гірської місцевості, відсутність дорожнього покриття – критеріїв, від яких у прямій залежності може перебувати життя і здоров’я людей.
Дерев’янко повідомляє, що у 2015 році в Надвірнянській ЦРЛ проведено 1799 операцій. При цьому у Надвірнянському пологовому будинку прийнято 741 пологи. 

"Сьогодні існує чимало можливостей щодо реформування Надвірнянської ЦРЛ для покращення доступності надання медичної допомоги, розширення видів медичних послуг та проведення медично-інфраструктурної оптимізації",  додав депутат.

На переконання представника "ВОЛІ" в парламенті, створення Надвірнянського госпітального округу забезпечить гарантовану якість і своєчасність надання медичної допомоги мешканцям гірської місцевості, підвищить ефективність використання бюджетних коштів, сприятиме створенню умов для підготовки відповідних закладів охорони здоров'я, що надають вторинну медичну допомогу.

Тому Юрій Дерев’янко просить від Кабміну:
1. Під час прийняття постанови Кабміну, якою буде затверджено порядок формування госпітальних округів, врахувати особливості гірських населених пунктів та передбачити можливість створення лікарень інтенсивного лікування другого рівня у гірській місцевості для обслуговування кількості населення, що становить менше 200 тисяч осіб. 
2. Під час формування госпітальних округів на території Івано-Франківської області передбачити створення Надвірнянського госпітального округу Івано-Франківської області з центром у м. Надвірна.
3. В рамках проведення реформи адміністративно-територіального устрою розглянути питання щодо збереження Надвірнянського району Івано-Франківської області з центром у м. Надвірна та приєднання до нього інших гірських населених пунктів.

Депутат Івано-Франківської облради від партії "ВОЛЯ" Ольга Федишина також звернулась до голови Івано-Франківської облради Олександра Сича та голови Івано-Франківської облдержадміністрації Олега Гончарука щодо необхідності утворення госпітального округу для гірських населених пунктів з центром у місті Надвірна та необхідності збереження Надвірнянського району після проведення реформи адміністративно-територіального устрою.
Зокрема, депутат облради Ольга Федишина просить Гончарука і Сича:
1.  Забезпечити у якомога коротші строки розгляд на засіданні Постійної комісії Івано-Франківської обласної ради з питань охорони здоров’я та соціальної політики питання про формування госпітальних округів на території Івано-Франківської області, в рамках якого розглянути можливість утворення госпітального округу для гірських населених пунктів з центром у місті Надвірна.
2.  Забезпечити проведення обговорення питання про утворення госпітальних округів на території Івано-Франківської області з керівниками та працівниками закладів охорони здоров’я всіх районів області.
3.  Забезпечити розгляд на засіданні Постійної комісії Івано-Франківської обласної ради з питань регіональної політики, децентралізації та розвитку місцевого самоврядування питання про утворення нових районів на території Івано-Франківської області в процесі реформи адміністративно-територіального устрою, в рамках якого розглянути питання про утворення району для гірських населених пунктів з потенційним центром у місті Надвірна.
4.  За підсумками опрацювання вищевказаних питань у профільних постійних комісіях внести на розгляд облради проект звернення обласної ради до Кабміну щодо утворення госпітальних округів та районів з урахуванням інтересів жителів Івано-Франківської області, у тому числі жителів гірських населених пунктів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: