fbpx

Ворохтянці вимагають відновлення канатної дороги – власник обіцяє запустити її цього літа. ВІДЕО

Суспільство 10:59, 14.03, 2018

Мешканці прикарпатського селища Ворохта готові до радикальних дій, щоби запрацювала підвісна канатно-крісельна дорога. Власник обіцяє розпочати відновлювальні роботи з квітня і запустити витяг вже цього літа.

Місцеві мешканці нарікають, що відколи канатка не працює, Ворохта втратила статус "перлини Карпат". 

Василь та Дмитро живуть неподалік канатної дороги. Пригадують, як раніше і вілтку, і зимою стояла черга охочих покататися і оглянути краєвиди. Тепер біля нижньої станції покинута і напівзруйнована будівля, яка стала прихистком для безхатьків. До неї все ще навідуються туристи, йдеться в сюжеті НТК.

Чоловіки кажуть, що якби канатна дорога знову запрацювала, не довелося би їхати за кордон на заробітки. "Можна туристів взяти на квартиру. Можна біля витяга сувенірну будку поставити", – перераховують вони можливості заробітку. 

Місцеві, що живуть на "Пятихатках", а так називається урочище з підвісною дорогою, зазначають, що без канатки про туризм у Ворохті можна забути. А довкола неї можна було би розвивати інші види туризму, наприклад кінні та велосипедні прогулянки, говорить активіст Микола Шегрин.

"Це законний бізнес, який би дозволив місцевим жителям триматися на плаву. У Ворохті не знайдеться людини, яка би не бажала, щоби канатна дорога була відновлена", – зазначає він.

Ворохта – це спортивна та туристична інфраструктура. Так склалося історично, наголошують ворохтянці. Канатно-крісельна дорога довжиною понад 2 км – головна атракція селища. В кінці канатки – оглядовий майданчик, траси для лижників та стрільбища для біатлоністів. Без канатного шляху все занепадає.

Канатка у Ворохті була побудована у 1980-х.

"Все заростає, трас як таких вже майже не існує. Стрільбище розвалене. Ми розуміємо, що це відомча власність, але ми хочемо, щоби ця канатна дорога працювала ефективно",  висловлює думку всіх ворохтянців Микола Шегрин. 

Щоби врятувати і відновити канатну дорогу, мешканці Ворохти і масові зібрання влаштовували, і до обласних служб зверталися. В тому числі й до правоохоронців. 

"Бачимо масштабні розкрадання майна. Зверталися до поліції. Ніякого результату", – каже Микола Шегрин. 

Канатку у Ворохті закрили 10 років тому, начебто на ремонт. "Щось цей ремонт дуже затягнувся,  продовжує активіст.  Перейшов у руйнацію".

Канатний шлях належить Всеукраїнському фізкультурно-спортивному товариству "Колос". До керівництва організації ворохтянці також зверталися неодноразово, та відповідь щоразу отримували одну й ту ж саму: "все на контролі, будемо відновлювати". 

Відновити атракцію "от-от" обіцяли власники канатно-крісельної дороги і голові Ворохти Миколі Йосипчуку.

"Ще чекаємо квітня. Якщо не виконають обіцянку, будемо вживати радикальні заходи", – налаштований селищний голова. 

Ворохтянська влада готова позбавити товариство "Колос" права користуватися землею. "Вони мають акт постійного користування і платять за користування земельною ділянкою. Розуміємо, що відібрати за невикористання цю земельну ділянку буде вкрай важко", – зауважує Микола Йосипчук. Власники підвісної дороги щороку сплачують 200 тис. грн за землю та 400 тис. грн туристичного збору. Це приблизно 6% бюджету Ворохти. "Це дуже мало", – констатує Йосипчук.

Керівник товариства "Колос" телефоном заспокоює: вже влітку підвісна дорога запрацює. Пояснює, що зупинити її змушені були через вимоги державної структури Гірпромнагляд. Чому канатку не лагодили 10 років, Олександр Мендусь коментує неохоче:

"Я не можу коментувати і займатись розслідуваннями, тому що я не поліція. Є проблеми з виконавчою дисципліною, ми цього не заперечуємо. Є проблеми із зберіганням цього майна. Але то вже, як кажуть, внутрішня інформація нашої організації".

За його словами, товариство "Колос" уклало угоду на відновлення канатки з австрійською фірмою. 

"Є частини до кантної дороги, які треба замінити, можемо їх забрати з Австрії, коли зійде сніг. Думаємо розпочати з квітня. Надіємося, що за 3-4 місяці, якщо не буде ніяких форс-мажорів, відновимо", – запевняє Олександр Мендусь. 

Підписуйтеся на КУРС у Telegram та Twitter – лише найцікавіші і найважливіші новини Івано-Франківська і області!

 

 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl + Enter
Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: